De slavernij

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2011
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genredocumentaire,
geschiedenisprogramma
Decennia2010-2019
Lengte50'
Mediumtelevisie
Externe info[[1]]
Slvn.jpeg.jpeg Slavernijq.jpeg


Beschrijving

Documentaireserie over het Nederlandse slavernijverleden, gepresenteerd door Daphne Bunskoek en Roué Verveer. Verveer gaat in de serie op zoek naar zijn wortels. Hij wil onderzoeken vanuit welk Afrikaans land zijn verre voorvader is verkocht en verscheept naar Suriname. Bunskoek bezoekt plekken waar de sporen van het Nederlands slavernijverleden te vinden zijn.

Naast deze serie is er ook een serie over het Nederlandse slavernijverleden speciaal gericht op kinderen, getiteld De slavernij junior.

Makers

Presentatie en interviews Daphne Bunskoek, Roué Verveer

Eindredactie Carla Boos

Regie Hein Hoffmann, Marcel Goedhart, Frank Zichem

Camera Kester Dixon

Research Mirjam Gulmans, Hendrina Praamsma, Lyangelo Vasquez, Mijke Pol

Redactie Mijke Pol

Productie Mandy Kuster, Ellen Heemskerk, Marijn Hooimeijer

Commentaar Stefan Stasse

Productieleiding Stephanie de Beer


NTR

Achtergrondinformatie

In aanloop naar het programma verspreid de NTR op internet een trailer van het fictieve computerspel Slavery, The Game. In dit fictieve spel worden spelers aangemoedigd landen te veroveren, slaven te kopen, te martelen en te verhandelen om zo de machtigste slavendrijver te worden. Met deze viral wilde de NTR niet alleen aandacht vestigen op het programma De slavernij, maar ook op het vergeten en pijnlijke slavernijverleden van veel landen. De trailer zag er echter zo levensecht uit dat veel mensen verontwaardigd dachten dat het om een echte game ging. In 2012 wordt de viral genomineerd voor de Esprix. Dit is de jaarlijkse prijs voor de meest succesvolle marketingcampagne in Nederland.