De straatpsychiater

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2005
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genredocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte49'45"
Mediumtelevisie
Externe infoOfficiële site


Beschrijving

In De straatpsychiater wordt Jules Tielen een aantal maanden gevolgd tijdens zijn werk als straatpsychiater. Hierbij komen verschillende patiënten aan bod zoals Chiquita, alcoholverslaafde en borderliner, dhr. Wendt die leeft onder erbarmelijke omstandigheden en dhr. Janbaie, een patiënt van psychiatrisch verpleegkundige Ruud Zuidmeer. Naast patiënten is ook een patiëntenbespreking met psychiatrisch verpleegkundigen te zien.

Niet alleen het werk van Jules Tielen wordt belicht. Hij doet ook een boekje open over zijn privéleven. Aan bod komen onder andere zijn eigen depressie, het gezin waar hij uit komt en waar nergens over gepraat werd, zijn keuze voor een beroep waarbij hij met andere mensen juist wel moet praten over gevoelens, de zelfmoord van zijn broer en zijn passie voor muziek en het spelen van gitaar.

De informatie over zijn privéleven en zijn patiënten komt allemaal van Jules Tielen zelf. Hij is de enige die vertelt en geïnterviewd wordt. Hierdoor is er heel veel ruimte voor hem in deze documentaire.

Makers

Regie Pieter Prins

Camera Pieter Prins

Montage Arno Ouwejan

Geluidsmixage Nico Franken

Kleurcorrectie Hans Buitink

Productie Manja Wilkinson

Eindredactie Bert Janssens

HUMAN IKON

Achtergrondinformatie

De documentaire De straatpsychiater is uitgezonden in het programma DDD De Donderdag Documentaire. Jules Tielens heeft samen met psycholoog Maurits Verster het boek Bemoeizorg geschreven. Zelf noemen ze het een psychiatrisch kookboek, met daarin "recepten voor goed handelen, en tips en waarschuwingen over alle onderwerpen die voor het ambacht van de bemoeizorg van belang zijn". Het boek is gebaseerd ervaring en niet op onderzoek.