De verkoop van een oorlog

Uit B&G Wiki
Periode2008
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte51'12
Mediumtelevisie
Externe infoSurfMedia
Tegenlicht
Beschrijving

Documentaire uitgezonden als onderdeel van Tegenlicht waarin duidelijk wordt hoe de oorlog tussen de Verenigde Staten met haar bondgenoten en Irak is 'verkocht' aan de buitenwereld. Uitganspunt van de documentaire is dat de Amerikanen door het inzetten van vele slimme communicatieve middelen politici zich hebben doen aansluiten bij de oorlog en dat de burgers het hierdoor ook sneller hebben gaccepteerd.

In De verkoop van een oorlog worden verschillende voorbeelden getoond waaruit blijkt hoe de berichtgeving over de oorlog in Irak volledig geregisseerd en geconstrueerd is. Zo wordt er stilgestaan bij de uitgedachte decors gebruikt tijdens de presentaties door president George W. Bush en de bewust uitgeruste persruimte met de nieuwste flatscreen televisies om een hightech indruk achter te laten. Deze en nog vele andere voorbeelden komen voort uit interviews met verschillende betrokken, researchers, auteurs of journalisten. Ook zijn er beelden te zien van desbetreffende persconferenties, ontmoetingen of interviews van toen.

De documentaire is opgedeeld in getitelde hoofdstukken (De gewilligen, Casus Belli, Geloofwaardigheid, het Decor, Strijdtoneel en de Toeschouwers). Deze titels, met name de laatste drie, symboliseren het theatrale en dramatische waarmee alle vervormingen en leugens door de Amerikanen zijn gebracht.

Makers

Regie Marije Meerman

Research William de Bruijn, Barbara Coolen

Productie Miriam Bos

Montage Christine Houbiers

Camera Mies Rogmans

Geluid Simone Galavazi

Burearedactie Marga Smit

Eindredactie Jos de Putter, Doke Romeijn


Achtergrondinformatie

In Nederland zorgt de documentaire voor opspraak. In de documentaire is te zien hoe Jan Blom, Nederlandse militair, aanwezig is bij een persconferentie alsof Nederland bij 'the Coalition of the Willing'. Nederland zou echter alleen politieke steun geven en geen militaire. Blom is zich van geen kwaad bewust, hij en zijn collega's dienen slechts als behang bij de conferentie. Naar aanleiding van de vertoning hiervan worden er Kamervragen gesteld in 2008 aan minister van defensie Van Middelkoop. Het incident is ook vermeld in het rapport van commisie-Davids in 2010.

De Vereniging van Onderzoeksjournalistiek (VVOJ) beloont de documentaire in 2008 met een Loep in de categorie Audiovisueel.