De verovering van de wereld

Uit B&G Wiki
Periode2000
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte50’31
Mediumtelevisie
Aanvullende informatieAanvullende informatie
Externe infoVPRO: DNW Globalisering


Beschrijving

De verovering van de wereld is vertoond in het kader van DNW (De Nieuwe Wereld: Rooksignalen uit de nieuwe wereld) van de VPRO. In deze eerste uitzending van het thema 'globalisering' laten zes deskundigen hun licht schijnen over het fenomeen globalisering. Het is als het ware een handleiding en inleiding voor het vervolg van dit DNW-thema, wat bestaat uit een vierluik. Ze bespreken hierin dan ook wat heb eigenlijk betekent en wie het woord gebruikt, hoe het komt dat er voor- en tegenstanders zijn en wat het met zich mee heeft gebracht voor verschillende landen in de vorm van een betoog.

Het gesproken materiaal is gecombineerd met beeldmateriaal dat uit het archief komt en met beeldmateriaal uit allerlei 'alternatieve' bronnen. Er volgen beelden van derde wereldlanden, maar ook van rellen die door de globalisatie tot stand zijn gekomen uit ontevredenheid, en commercials van de Wereldbank en IMF. Dit vierluik toont een kleiner wordende wereld waarin afstanden soms groter lijken dan ooit.

Makers

Samenstelling George Brugmans

Montage Marc Bechtold en JP Luijsterburg

Camera Melle van Essen, Alexander Oey, George Brugmans, Marc Homs, Joost van Herwijnen

Research William de Bruijn, Ilze Praagman

Interviewer IJsbrand van Veelen

Camera/geluid interviews Alexander Oey

Redactie Fleur Amesz, William de Bruijn, Bregtje van der Haak, Marije Meerman, Gijs Meijer Swantee, Hans Otten, Olaf Oudheusden, Ilze Praagman, Rob Schröder, IJsbrand van Veelen

Webredactie Stan van Engelen

Productie Odette Toeset, Yvonne Rave,Alex Klippel

Eindredactie George Brugmans, Frank Wiering