Degolja ode rieka tu moei

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1997
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentare
Decennia1990-1999
MediumtelevisieBeschrijving

Documentaire van Bob Entrop uit de documentairereeks Werelden waarin de familie Weisz wordt gevolgd. Hannes Weisz, zijn dochter Lalla, haar kinderen en oom Zoni Weisz zijn Sinti-zigeuners die langs de A2 op een woonwagenkamp met andere Sinti-zigeuners wonen. Hannes vertelt over zijn leven, de Tweede Wereldoorlog en discriminatie. Ook Zoni vertelt over de Tweede Wereldoorlog, hoe hij zijn ouders getransporteerd zag worden naar Auschwitz terwijl hij zelf ontsnapt was. Lalla zet zich middels de Landelijke Sinti-organisatie in voor betere educatie en werkplekken voor de Sinti. Verder worden de zigeunertradities en -waarden tegenwoordig behandeld, wordt er over de zigeunercultuur (met name de muziek) gesproken en praat de familie Weisz over discriminatie.

Achtergrondinformatie

De Sinti zijn een Europees nomadisch volk en zijn, samen met het Roma-volk, de belangrijkste stam van de groepering die 'zigeuners' wordt genoemd. Over de precieze oorsprong van dit volk is weinig bekend, omdat er maar weinig gedocumenteerd is, maar aangenomen wordt is dat ze via India naar Europa zijn getrokken. De naam Sinti zou dan ook afgeleid zijn van de heilige rivier Sindhu.

Voor zover er nog documentaties zijn, valt te concluderen dat het Sinti-volk (net als het Roma-volk overigens) door alle jaren heen op verschillende plekken vervolgd is. Deze vervolging bereikte een droevig dieptepunt tijdens de Tweede Wereldoorlog, waar naar schatting meer dan een miljoen zigeuners zijn omgebracht.

De eerste Sinti in Nederland zijn in de 15e eeuw nabij Deventer gesignaleerd. In eerste instanties vestigden zij zich in de zuidelijke provincieën. Door die jaren zijn ze altijd door de politiek gewantrouwd en tot 1928 heeft de Nederlandse overheid actief gepoogd het volk te mijden uit Nederland. Hoeveel Sinti momenteel in Nederland wonen is onbekend omdat harde cijfers ontbreken. De schattingen lopen uiteen: volgens sommigen wonen er rond de 2.000 Sinti en Roma in Nederland, volgens anderen ligt het nabij de 10.000.


Dit is niet de enige documentaire die Bob Entrop heeft gemaakt over de Sinti. Naar aanleiding van deze documentaire maakte Entrop in 2004 De Witte Raaf, tevens met Lolla Weisz. In 2007 maakte hij een hele reeks documentaires over de zigeunergemeenschap inj Nederland: de documentaire Zigeunermuziek Doet Pijn over violist Nello Mirando, die door een aandoening slechts twee en een halve vinger kan bewegen, de documentaire Muzikanten voor het Leven over de karakteristieke zigeunermuziek, Een Volk zonder Land, over de leefgemeenschappen en woonwagenkampen van zigeuners, gecentreerd rond de familie Schäfer, en Een Stukje Blauw in de Lucht, over de trauma's die de Sinti en Roma hebben opgelopen in concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Makers

Regie: Anneke Hopmans, Anne-Marie van den Berg

Producent: Bob Entrop voor Sol Producties

Camera: Bob Entrop

Eindredactie: Lejo Schenk

Omroep: IKON