Dokwerk

Uit B&G Wiki
Periode2000-2006
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Mediumtelevisie
Externe infoDokwerk site

Dokwerk.jpg

Beschrijving

Dokwerk is een gezamenlijke documentairerubriek van VPRO en NPS en staat in het teken van de auteursdocumentaire. Deze vorm kenmerkt zich door een persoonlijke benadering van de maker en diens kijk op de werkelijkheid. In tegenstelling tot de reportage is de auteursdocumentaire niet noodzakelijk gericht op het 'hete' nieuws.

Wél is er altijd een verband met de wereld waarin we leven in relatie tot het verleden en mogelijk ook de toekomst. De auteursdocumentaire poogt meer te zijn dan een opsomming van de feiten. Met dit soort film wil de documentarist de kijker aanzetten tot nadenken. Door het leggen van verbanden om inzicht te krijgen in een aspect van onze tijd. En dat lukt met de meeste afleveringen van Dokwerk.

De films worden gemaakt door onafhankelijke producenten en regisseurs, in samenwerking met de omroepen. Veelal is er een financiële ondersteuning door het Nederlands Fonds voor de Film en het CoBo fonds.

Tussen 2000 een 2006 zijn ongeveer 170 documentaires uitgezonden in het kader van Dokwerk. In 2006 is de naam Dokwerk veranderd in Holland Doc.