Dore Smit

Uit B&G Wiki
Dore Smit in 1977

NaamTheodora Adriana Smit
GeborenScheveningen, 27 juni 1933
GestorvenLeidschendam, 5 juni 2021
Functies acteur, omroeper, presentator
Bekend vanIKOR, De Kris Pusaka, Wilde ganzen, Het levende woord, Glas en lood, Sara lachte
Periode actief1960-1999
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery

Dore Smit in de media
Oeuvre Dore Smit

Dore Smit is jarenlang als omroepster het gezicht van de IKON. Bijna veertig jaar is ze er te zien. Haar grote passie is echter acteren. Smit is dan ook terug te zien in diverse series op tv en natuurlijk op de planken in het theater.

Na de MULO volgt Smit enige tijd lessen aan de Toneelschool in Amsterdam. Ze krijgt hier lessen van Elise Homans, Jaap Hoogstra, Kees van Iersel en Peter van der Linden. Na de toneelschool (die ze overigens niet af maakt) werkt ze enige tijd op een advocatenkantoor. In de tussentijd is ze verbonden aan de toneelgroep Studio, hier blijft ze maar liefst 14 jaar aan verbonden (tot 1970).

In 1960 komt Smit als omroepster en presentatrice in dienst bij het IKOR. Ze krijgt deze baan dankzij een rolletje dat ze speelt in een thriller van Agatha Christie. Regisseur Erik de Vries moet een instructief filmpje maken en benadert Smit hiervoor. Drie maanden later laat hij haar een screentest voor omroepster doen.

Naast haar taken als omroepster is ze ook een enkele keer als presentatrice te bewonderen en is haar stem te horen als commentator bij een aantal producties. Zo werkt ze mee aan Woord voor woord met Aart Staartjes en God in Frankrijk. Het acteren laat haar echter niet los, getuige het feit dat ze ook diverse rollen speelt in dramaproducties op televisie. Bijvoorbeeld in een aflevering van Memorandum van een dokter en Het onvruchtbare huwelijk.

Haar grootste bekendheid krijgt Smit als ‘gezicht’ van het programma Wilde Ganzen, één van de kortste maar ook één van de oudste programma’s op de Nederlandse televisie. De inzamelingsactie voor Wilde Ganzen is bestemd voor kleinschalige, praktische, eenmalige projecten om menselijk leed in de wereld te verzachten. Op 26 december 1999 presenteert Smit voor de laatste maal Wilde Ganzen. Het is haar eigen wens om met het werk voor de camera te stoppen.

Prijzen en onderscheidingen

Ze ontvangt in 1986 een lintje voor haar TV-presentatie (inhoudelijk presenteren en tekstbehandeling).