Draadloze microfoon

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Voor mensen die een microfoon nodig hebben maar niet gehinderd willen worden door draden is de draadloze microfoon een uitkomst. In plaats van een lange draad zorgt een al of niet ingebouwde kleine radiozender er voor dat het microfoonsignaal naar de versterker wordt gevoerd. Het enige draadje is de leiding van microfoon naar de op het lichaam te dragen zender.

in de hand

Er zijn diverse uitvoeringen van draadloze microfoons. Als eerste noemen wij de in de hand gehouden microfoon. Van buiten lijkt hij sprekend op de microfoon die in een standaard is geklemd. In het microfoonhuis is een zendertje ingebouwd dat door een batterij wordt gevoed. Een ingebouwde antenne verstuurt het signaal naar de ontvanger die aan de versterker is gekoppeld.

aan de kleding

Een ander type microfoon is van het Lavalier systeem. Een kleine microfoon wordt met een klemmetje onder de kin aan de bovenkleding bevestigd. Een dunne draad loopt naar de zender in een doosje dat met een klem op een andere plek van de kleding wordt geklemd, meestal aan de riem om het middel.

aan het oor

Dan is er ook nog de zogenaamde headset. Aan een beugeltje dat achter het oor geklemd zit bevindt zich een dun kunststof staafje met aan het uiteinde de kleine microfoon. De microfoon zit dan net naast de mond. Deze apparaten maken het de spreker of zanger mogelijk zich volledig vrij te bewegen zonder last te hebben van draden. Ook hier loopt het draadje naar de elders geplaatste zender.

Omdat de spreker of zanger zich in de gebruikte ruimte verplaatst door rond te lopen, verandert telkens de plaats ten opzichte van de ontvanger. Dit zou vanwege de invloed van de omgeving kunnen betekenen dat de kwaliteit van het ontvangen signaal wisselt, wat storend kan werken. Daarom heeft de ontvanger vaak meer dan één antenne en het systeem zorgt er voor dat alleen het best ontvangen signaal wordt gebruikt.

zenden zonder vergunning

De antenne van de draadloze microfoon is heel klein, zo ongeveer een decimeter lang. Dit kan omdat de frequentie is zeer hoog is en dus de golflengte klein. De frequenties die worden gebruikt bevinden zich in het UHF gebied. Ultra High Frequency tussen 470 en 830 MHz. Vanwege het beperkte vermogen dat de zenders uitstralen is voor deze manier van zenden geen vergunning nodig, net zoals bij mobiele- en thuistelefoons en WIFI-verbindingen, autosloten en babyfoons.