Echter dan echt

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2004
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genredocumentaire
Decennia2000-2009
Mediumtelevisie
Echter dan echt titel.jpg Echter dan echt.jpg


Beschrijving

Verschillende mensen die op zoek zijn naar authenticiteit of die, volgens henzelf of anderen, authentiek leven, komen aan het woord.

Aan de orde komen: de beleveniseconomie: van het gewone een belevenis maken; Madame Tussauds belevenissen-beleid; het plezier van het zelf vervaardigen van dingen; het geromantiseerde beeld van daklozen dat de propere dakloze gids Theo geeft; Bergmans romantisering van het verleden van haar West-Afrikaanse ex-geliefde Solo Simpore; dat de kwestie van authenticiteit een typisch Westerse is; Stuivenbergs originele reisbelevenissen; Bakkers beweegredenen voor haar lange reis alleen; de vraag waarom exotische culturen echter en waardevoller lijken dan bijv. de Nederlandse; de toneelstukjes van authenticiteit die de lokale bevolking voor toeristen opvoert; de droom als product; jezelf zijn als het spelen van een rol, zoals bij Theo; de grens tussen authentiek en clichématig; dat mediabeelden moeilijk te vergeten/negeren zijn; Bakkers inzichten na haar reis. Met diverse foto's van het hippiegezin Bergman, Bergman met haar toenmalige West-Afrikaanse vriend Solo Simpore en zijn familie, Bergman op verre reizen en een Nederlandse oude molen.

Deze documentaire maakt deel uit van het project (who is s/he), mede mogelijk gemaakt door Mama Cash en het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties.

De documentaire is uitgezonden als aflevering van DDD De Donderdag Documentaire.

Makers

Regie en scenario Sunny Bergman

Research Stefanie de Brouwer

Camera Sunny Bergman, Martijn van Beenen, Adri Schrover, Stijn van Santen

Geluid Bram Meindersma, Tom de Groot, Jane Snijders

Montage Milika de Jong, Jurjen Blick

Muziek Rimer Veeman, Carol Bergtop

Uitvoerend producent Tamara Vuurmans

Producent Valérie Schuit

Eindredactie IKON Wessel van der Hammen

Dit is een co-productie van de IKON en Viewpoint Productions.