Een familie van vaders

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2006
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
MediumTelevisie
Externe infoWebsite NCRV


Beschrijving

Een familie van vaders maakt deel uit van de documentaireserie Dokument van de NCRV. Deze aflevering gaat over een groep mannen en één vrouw die hun eigen kind niet meer mogen zien ondanks de uitspraken van de raad van Kinderbescherming en de rechter. Hun ex-partners negeren de omgangsregeling en laten het kind niet in de buurt van zijn of haar vader komen.

Arno Kranenborg volgt deze mannen die onder de naam Familie4justice strijden. Men ziet de actiegroep verschillende partijkantoren bezetten, verkleedt als Zorro en Superman. Op deze manier proberen ze contact te krijgen met de verschillende politieke partijen om er voor te zorgen dat er iets gedaan wordt met hun situatie. Verder vinden ze steun bij elkaar als ze er even doorheen zitten. Het is een kleine groep van 170.000 vaders in Nederland, die samen pleiten voor een nieuwe wet die gelijkwaardig ouderschap na een scheiding mogelijk maken. De documentaire laat de wanhoop zien achter de maskers van Zorro en Superman.

Makers

Regie Arno Kranenborg

Eindredactie NCRV Jelle Peter de Ruiter

BOOMfilm

Achtergrondinformatie

De naam Familie4Justice is enige jaren geleden ontstaan tijdens een demonstratie op 24 juni 2004 door een groep ouders, grootouders en kinderen op het Plein voor de Tweede Kamer in Den Haag. Familie4Justice is opgericht door J. Aalders. Per jaar komen er duizenden vaders bij deze actiegroep. Familie4Justice streeft naar gelijkwaardig ouderschap bij (echt)scheidingsprocedures. Ze verzamelen handtekeningen voor een burgerinitiatief waarmee men een wettelijke regeling voor co-ouderschap wil realiseren. Een andere groepering met hetzelfde doel is Fathers4justice.