Een leeg nest

Uit B&G Wiki
Periode2006
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte40'42
Mediumtelevisie
Externe infoNCRV


Beschrijving

Een leeg nest is een vierdelige documentaire in de serie Dokument van de NCRV. Het bestaat uit twee sets van twee afleveringen, waarin gezinnen centraal staan waarin de kinderen uit huis gaan. Deze beschrijving betreft echter enkel de aflevering genaamd “Angelique vliegt uit". In deze documentaire zien we het verhaal over Angelique, een 21-jarige Surinaamse vrouw met het syndroom van Down, die op de voet gevolgd wordt in haar keuze (begeleid) op zichzelf te gaan wonen. Haar moeder Titia vertelt ons hun verhaal.

Voorheen woonde Angelique altijd bij haar moeder, maar ze is zelfstandiger geworden en vindt het huis te klein worden. Titia vertelt dat het fijn is om in Nederland te wonen aangezien mensen met een verstandelijke beperking in hun thuisland Suriname vaak op de achtergrond worden gelaten en men zich als ouder schaamt voor nageslacht met het syndroom. Titia legt zich neer bij de keuze van haar dochter, met aan de ene kant de wetenschap dat als zij zelf zou sterven, Angelique ook zelfstandig verder zal moeten kunnen leven. Beter nu al de grote stap maken dan wanneer het te laat is. Maar ze heeft zeer veel moeite met het afscheid en is toch erg bezorgd over de toekomst van haar kind.

Makers

Productie Yolande van der Blij, Leonie van Zanden

Regie Claudia Tellegen

Camera Claudia Tellegen

Geluid Carla van der Meijs, Pander Roskam

Montage Dorith Vinken

Research Annem Gerards

Mixage Paul Gies

Titels Eelco de Wit

Kleurcorrectie Xandra ter Horst

Eindredactie Jelle Peter de Ruiter

NCRV

Achtergrondinformatie

Claudia Tellegen is afgestudeerd aan de Nederlandse Film en Televisie Academie in 1991 en is sinds 1992 werkzaam bij de NCRV als filmmaker en samensteller. Ze heeft ruime ervaring op het gebied van produceren, regisseren, camerawerk voor documentaires en andere non-fictie programma’s. Werken met creativiteit, humor, integriteit, doelgerichtheid en professionaliteit staat bij haar hoog in het vaandel. Naast haar werk voor Dokument en de NCRV-televisie, heeft ze meegewerkt aan een audiovisueel lespakket voor de EBU (European Broadcast Union) en lesgegeven bij RTVE-Radio Television Espania, Hogeschool Leeuwarden, Wereld omroep RNTC, kindertheaterfestival Tweetakt en Media Mind. Ze heeft daarnaast verschillende prijzen gewonnen voor jeugddocumentaires.

De rituelen die we te zien krijgen in Een leeg nest zijn de traditionele rituelen van de Winti. Winti is de godsdienst van de Afrosurinamers, afstammelingen van Afrikaanse slaven. Winti is een Creoolse uitdrukking en betekent letterlijk ‘wind’. Winti is een mondeling overgedragen religie, die niet gecanoniseerd is en geen centraal gezag kent. Het is een echte ervaringsreligie, die zelden goed onder woorden is gebracht. Er bestaan nogal wat regionale en zelfs individuele verschillen. De rituelen die we te zien krijgen zijn onder andere de 'wassi', een rituele wassing waarbij men een prapi (rituele waskom) gebruikt ,die gevuld wordt met magische kruiden, heilige oliën, en andere ingrediënten met een geheime samenstelling.