Een thuis ver van huis

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1995, 2009
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreReportage
Decennia1990-1999, 2000-2009
Lengte22'52
MediumtelevisieBeschrijving

Een thuis ver van huis is een programma waarin aandacht wordt besteed aan het Ronald McDonald Kinderfonds. Bekende Nederlanders nemen een kijkje in een Ronald McDonaldhuis of gaan langs een basisschool waar een inzameling voor het kinderfonds wordt gehouden. Ex-bewoonster Marleen Olthof geeft Bart de Graaff een rondleiding door het Ronald McDonaldhuis in Leiden. Ook bezoeken Bart en Marleen het LUMC om een kijkje te nemen op de afdeling waar ernstig zieke kinderen liggen. Deze kinderen liggen in quarantaine en worden verpleegd op aparte kamers in verband met infectiegevaar. Er worden interviews gehouden met Marleen Olthof, over het wonen in het McDonaldhuis, met de huismanager, over de betekenis van het huis voor ouders, en met Dr. van Rossum over de verzorging van patiënten in de isoleerkamers en -tenten.

In augustus 2009 is er nog een aflevering van Een thuis ver van huis gemaakt. Deze keer gaat Yvon Jaspers op bezoek bij een basisschool die een event heeft georganiseerd om geld in te zamelen voor het Ronald McDonald Fonds.

Makers

Presentatie Bart de Graaff, Yvon Jaspers

Regie Marleen de Graaff

Montage Donald Westerhuis

Camera Coen Oldenhof

Geluid Edgar van Beem

Veronica

Achtergrondinformatie

Bart de Graaff heeft in 1995 samen met medewerkers van Veronica en Ronald McDonald de actie 'Ronald McDonald TEAMWORK' opgezet. Allerlei scholieren en docenten in het onderwijs worden opgeroepen manieren te verzinnen om geld in te zamelen voor het Kinderfonds (bron: Trouw op 16 december 1995). Destijds zijn er al zes Ronald McDonaldhuizen en zijn er twee in de bouw. Vandaag de dag zijn er 15 Ronald McDonaldhuizen. Meer informatie op de site van Ronald McDonald kinderfonds.