Eigenwijs

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2002
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire,
Jeugdprogramma
Decennia2000-2009
Mediumtelevisie
Externe infoDokument Junior


Beschrijving

Eigenwijs is een project van de NCRV, waarin twaalfjarigen een eigen korte documentaire mogen maken over iets wat ze leuk vinden. In een vierdelige serie reportages, maken vier kinderen zelf zo’n videoclip. In de laatste uitzending, op 27 november 2002, is het Jacco Kortenhoeven die het heft in handen heeft. Zijn interesse gaat uit naar voetbal. Hij wil een videoclip maken over winnen en verliezen bij deze sport. Jacco is liever zelf in het beeld, dan er achter, en laat de kijker dan zelf zijn eigen wereld zien.

Overal en altijd is Jacco aan het voetballen. Hij bezoekt wedstrijden en brengt zijn vrije tijd door op staat met een voetbal. Toen hij kort na het overlijden van zijn vader gescout werd voor FC Utrecht, kwam zijn droom uit. In zijn reportage laat hij een trainingsdag bij zijn club zien en neemt hij de kijker mee naar een wedstrijd. Door middel van een interview met Stijn Vreve en Jean Paul, twee spelers uit het eerste elftal, praat en vertelt Jacco over winnen en verliezen. Aan de hand van een verloren wedstrijd, laat hij tenslotte zien hoe zwaar het verliezen kan zijn voor hem als voetballer.

Makers

Research Annem Gerards

Camera Onno van der Wal

Geluid Pander Roskam, Frank van Hardeveld

Montage Dorith Vinken

Productie Halva Bakker

Samenstelling en regie Claudia Tellegen

Eindredactie Suzanne Kunzeler

Achtergrondinformatie

Eigenwijs valt als project binnen de serie Dokument junior van de NCRV. Telkens staat een kind met zijn of haar verhaal garant voor een spannende, grappige of ontroerende documentaire. Onderwerpen waar kinderen direct mee te maken kunnen krijgen staan centraal.

De serie Eigenwijs bestaat uit enkel vier afleveringen, de totale documentaireserie uit tientallen en worden door Z@PP uitgezonden.