Eindspel: een toekomstscenario

Uit B&G Wiki
Periode2007
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte49'19"
MediumTelevisie
Externe infoBekijk Eindspel: een toekomstscenario


Beschrijving

In Eindspel laat Marije Meerman de verschillende kanten zien van de situatie in het Midden-Oosten. Nu Irak een zootje is, Iran over kernwapens bezit, Israël ontmoedigd is en Amerika geen eenduidige mening meer heeft over de situatie in Israël, worden er door acht sprekers de ontwikkelingen en toekomstscenario's van het Midden-Oosten onder de loep genomen.

Na 40 seconden, waarin we met 32 korte shots een goed beeld krijgen van de ontwikkelingen en protesten in het Midden-Oosten, laat Meerman architect Tuvia Sagiv op locatie de situatie schetsen van Israël. Vervolgens komen er een aantal sprekers aan het woord die allen hun eigen visie op de situatie laten schijnen; een Israëlische schrijver Etgar Keret, een Israëlisch militair historicus Martin van Creveld, Brits historicus Tony Judt, neoconservatieve ex-adviseur van Bush Richard Perle, Iranees-Engelse politicoloog Anoush Ehteshami, voormalig stafchef van Colin Powell Kolonel Lawrence Wilkerson en de Christen - libanese Brigitte Gabriel. Dit wordt afgewisseld met beelden van de Amerikaanse verkiezingen en politieke verwikkelingen met betrekking tot het steunen van Israël en beelden uit Iran, Irak en Israël.

Makers

Regie Marije Meerman

Research William de Bruijn

Camera Mies Rogmans

Eindredactie Jos de Putter, Doke Romeijn

Productie Judith van den Berg

Achtergrondinformatie

Eindspel: een toekomstscenario wordt op 7 mei 2007 uitgezonden binnen het thema 'Plaats des Oordeels'. Dit is een onderdeel van het VPRO programma Tegenlicht.