Ella Weisbrod

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamElla Weisbrod-de Jager
GeborenAmsterdam, 20 maart 1944
Functies producent, redacteur, auteur
Bekend vanKerkepad, Kleine Isar, Het wassende water, © Mens
Periode actief1966-1972, 1976-2004
Werkt samen metGé Verheul, Bram van Erkel, Fred Koster, Erik van 't Wout
Media
Audio fragmentenAudio.png

Ella Weisbrod in de media
Oeuvre Ella Weisbrod

Ella is een bevlogen iemand, geïnspireerd door de mensen met wie ze samenwerkt. Een harde, kritische maar ook creatieve werkster die altijd geboeid werd door de magie van het medium televisie. Terugkijkend prijst ze zich gelukkig dat ze de leukste jaren meegemaakt heeft waarin nog alles mogelijk was. Waarin kijkcijfers niet de koers bepaalden en televisie nog geen big business was.

Ella groeit op in een gereformeerd gezin dat lid is van de NCRV. Ella komt zelf uiteindelijk ook terecht bij de NCRV, maar dit duurt nog een tijdje. Na haar middelbareschool volgt Ella een vijfjarige MMS opleiding en aansluitend een secretaresseopleiding bij het instituut Schoevers. Vervolgens gaat ze part-time aan de slag als secretaresse. In de tussentijd is ze ook actief bij de semi-professionele toneelgroep Podium, gevestigd in Hilversum.

In september 1966 komt Ella via een sollicitatie min of meer ‘toevallig’ bij de NCRV terecht als scriptgirl (regieassistent) op de afdeling Drama/Kunst- en Jeugdzaken, destijds onder leiding van David Koning. Ze moet de volgende dag meteen invallen voor collega regieassistent Dieneke Teeuw bij de filmopnamen voor De verloedering van de Swieps, een speelfilm met in de hoofdrollen Ramses Shaffy en Wies Andersen.

Daarna volgt Ella de officiële NOS-opleiding op Santbergen voor regieassistent, toen nog onder leiding van Gijs Stappershoef. Ze werkt in de loop der jaren mee aan diverse, gevarieerde producties: drama, veel muziek- en kunstprogramma’s (waar onder ook ballet). Maar ook bijvoorbeeld de populaire quiz Herkent U deze melodie? onder leiding van Kick Stokhuyzen.

In 1972 vertrekt ze met echtgenoot Dennis Weisbrod, een vrijgevestigd kunstenaar, naar Amerika. In de USA is ze faculteitssecretaresse op een privé-college. In 1976 keert ze terug naar de lage landen en gaat ze opnieuw bij de NCRV aan het werk. Ella wordt door de NCRV vooral ingezet voor talloze dramaproducties. In die jaren, net als in het allereerste begin, is de regieassistent bij de NCRV vaak ook de producer van het programma. Later, in de jaren 80, worden de taken ook bij Drama gescheiden.

In de jaren 80 werkt ze een tijdje als filmselecteur bij de afdeling Aankoop en in de jaren 90 fungeert Ella als scenarioschrijfster. In deze functie is ze o.a. verantwoordelijk voor Het stille land. Hierna is ze een tijdje redacteur bij Godsdienstige Programma’s. In maart 2004 stopt ze met haar werkzaamheden voor de NCRV. Momenteel werkt zij freelance als televisieredacteur en schrijver.

Publicaties

Van Boskoop naar Bethlehem (1987).

Spoorloos (2001).

Memories (2003).

Wonderen bestaan (2005).

Zomer van '45 (2005).

Pirandellosaus (2008).