Eurovisie

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Eurovisie is het systeem van uitwisseling van televisieprogramma’s in Europa. De première vindt plaats bij de kroning van de Engelse koningin Elizabeth. In veel landen in Europa kan de kroningsplechtigheid rechtstreeks worden gevolgd. Om dit te realiseren zijn uitgebreide maatregelen nodig. Aangezien televisiesignalen een zeer hoge frequentie hebben, en dus een zeer korte golflengte, planten deze zich rechtlijnig voort; ze volgen niet de kromming van het aardoppervlak. Dit betekent dat de signalen niet achter de horizon kunnen worden ontvangen. Ze worden ook niet teruggekaatst door hooggelegen lagen in de atmosfeer. (Zie ook Propagatie) Aanvankelijk wordt gebruik gemaakt van relaiszenders om het signaal over grote afstanden te transporteren. Deze tussenstations vangen het signaal op en sturen het na versterking door naar een volgend tussenstation. Uiteindelijk komt het signaal bij de nationale televisiezenders zodat de kijkers het programma op de eigen antenne kunnen opvangen.

Een probleem is het verschil dat bestaat in de beeldopbouw in verschillende landen. In de meeste Europese landen werkt men met 625 beeldlijnen. In Frankrijk werkt men met 819 beeldlijnen en in Engeland wordt het beeld opgebouwd uit 405 beeldlijnen. Met speciale omvormers worden deze verschillen ondervangen.

Tegenwoordig maakt men gebruik van communicatiesatellieten waardoor alle tussenstations overbodig zijn. De kwaliteit van het signaal is aan minder storingen onderhevig.