Fabrieksdorpen

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2003
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte38’59"
Mediumtelevisie
Externe infoInterakt


Beschrijving

Fabrieksdorpen is een programma van Dokument in opdracht van Interakt, waarbij twee afleveringen zijn geproduceerd, namelijk De laatste kompels van mijndorp De Hopel en De campagne. De laatste kompels van mijndorp De Hopel betreft een overzicht van het leven van oude mijnwerkers van de beroemde mijn genaamd Laura in Limburg. Nadat deze in 1968 is gesloten, zijn deze mijnwerkers hun baan kwijtgeraakt. De laatste kompels van mijndorp De Hopel geeft krachtig weer wat de invloed van deze mijn was voor het mijndorp en welke nasleep de sluiting heeft gehad.

Door archiefmateriaal en verscheidene interviews met de mijnwerkers te combineren met de hedendaagse gang van zaken en interviews met de schoolkinderen wordt de invloed van de geschiedenis van een dorp in beeld gebracht. Deze documentaire toont het verhaal van een dorp met één doel, namelijk de mijn dienen.

Makers

Regie Paul Enkelaar

Productie Otteline Rijks Bernet Crucq

Producent René Mendel, Interakt

Camera Cees Samson

Redactie Ger van Dongen, Jelle Peter de Ruiter

NCRV .

Achtergrondinformatie

Volgens het archief van Radio Nederland Wereldomroep is het mijnverleden van Limburg een lange tijd in een hoek geschoven. De laatste paar jaar is de aandacht voor dit verleden aanzienlijk gestegen, onder andere door documentaires als Fabrieksdorpen. Vele mijnwerkers hebben stoflongen aan de mijn overgehouden. Heden ten dagen is de aandacht voor dit verleden gegroeid en wordt deze zwarte kant belicht.

Echter, in de Limburgse kranten staat dat wanneer De Staat der Nederlanden een mijnmonument wil plaatsen in Kerkrade in Limburg, de bewoners protesteren. Allen zijn verbonden met de mijn en zij zijn van mening dat het verdriet wat zij met zich meedragen niet teniet kan worden gedaan door een monument. De aandacht voor dit verleden had er volgens hen allang moeten zijn.