Festiviteiten rond 25-jarig regeringsjubileum koningin Juliana

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1973
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genrebioscoopjournaal
Decennia1970-1979
Lengte7'26"
Mediumbioscoop


Beschrijving

Minister Tjerk Westerterp toont op Paleis Huis Ten Bosch in Den Haag de speciale herdenkingspostzegels ter gelegenheid van het vijfentwintig-jarig regeringsjubileum van koningin Juliana. 's Middags neemt Juliana, met prins Bernhard, minister H. Vredeling van Defensie en brigade-generaal Tack, een defile van de Nederlandse krijgsmacht af. Enkele militairen worden afgevoerd nadat ze zijn flauwgevallen.

De volgende avond woont Juliana met Bernhard, de prinsessen Beatrix, Irene, Margriet en Christina, de prinsen Claus en Carlos Hugo en Pieter van Vollenhoven in de RAI te Amsterdam een manifestatie bij die wordt geleid door presentatrice [[Mies Bouwman]]. Deelnemers aan het spelprogramma Een van de acht geven Juliana geschenken en Juliana maakt bekend in welke plaats zij de nationale feestdag zal meemaken.

Twaalf uur later worden de koninklijke gasten ontvangen op een grasveld in Tilburg, waar een demonstratie parachutespringen door leden van de parachutistenclub van het vliegveld Seppe wordt gegeven en een hete luchtballon opstijgt.

's Avonds ontvangt Juliana op Paleis Soestdijk delegaties uit Suriname en de Nederlandse Antillen, die geld voor het nationaal geschenk Kind in Nood en enkele cadeaus aanbieden.

Op de laatste dag van de jubileumfeesten wonen de koninklijke gasten in de Ridderzaal te Den Haag een bijeenkomst bij van de Staten Generaal, waar oud-minister H. Langman spreekt over het thema de wereld in Nederland. Vervolgens wordt op het Binnenhof koffie geserveerd in aanwezigheid van minister-president Joop den Uyl, ministers, kamerleden en afvaardigingen van de Nederlandse gemeenten. Na de lunch spreekt Juliana de menigte vanaf het bordes van de Ridderzaal toe.

Juliana en Bernhard maken met hun kleinkinderen Willem-Alexander, Johan Friso, Constantijn, Maurits, Pieter-Christiaan en Carlos Xavier Bernardo in een rijtuig een rijtoer door Den Haag naar Paleis Lange Voorhout. Tot slot verschijnt de hele koninklijke familie op het balkon.

Makers

Polygoon Hollands Nieuws.