Gabrina Kikkert

Uit B&G Wiki
Gabrina Kikkert in 1987

NaamGabrina Kikkert
GeborenAmersfoort, 13 januari 1969
FunctiesOmroeper, Presentator, Redacteur
Bekend vanTROS-omroeper,
nieuwslezer Omroep Brabant
Periode actief1986 - heden
GalleryGallery


Oeuvre Gabrina Kikkert

Gabrina Kikkert is geboren in Amersfoort en groeit op in zuidwest Brabant. In Roosendaal volgt ze het gymnasium dat ze een jaar sneller afrond dan gebruikelijk. Als ze bij de TROS terechtkomt werkt ze al een tijdje als radiodeejay bij de vrije radiozender in de buurt van Gent. Haar moeder ziet een oproep op televisie waarin een nieuwe omroepster wordt gevraagd. Ze tipt haar dochter en de 17-jarige Kikkert doet auditie met het gevoel van ‘we zien het wel’. Ze is niet zo zenuwachtig en dat heeft een positief effect, ze wordt uitgekozen.

Als omroepster is ze twee middagen in de week te zien. Ze volgt een twee weken durende cursus onder leiding van Jaap Brand en Judith Bosch en daarnaast leert ze veel van Ellen Brusse. Buiten deze cursus is er weinig begeleiding vanuit de TROS. Een ding dat wel duidelijk wordt is dat de omroep jongheid uit wil stralen. Dit betekent dat Kikkert soms kleding aan moet die ze zelf liever niet op televisie zou dragen. Eigenlijk heeft ze zich nooit echt op haar gemak gevoeld in de rol van omroepster. Dit wordt des te meer duidelijk wanneer ze de serie Alf aan moet kondigen. De regisseur heeft een soort toneelstukje met de pop Alf bedacht. Als Kikkert dat moet opvoeren weet ze dat ze dit werk niet altijd wil blijven doen.

Dan komt de eerste regionale omroep van Brabant (Omroep Brabant) van de grond en Kikkert pakt haar kans. Ze kan daar aan de slag voor de radio en omdat ze het omroepen er niet naast mag doen is de keuze voor de regionale omroep snel gemaakt. Ochtendradio is het eerste wat ze daar presenteert. Later werkt ze mee aan verschillende programma’s, van muziek tot toeristische informatie. Tegelijkertijd is ze een tijd geluidstechnicus bij de omroep.

In 1996 doet de eerste commerciële omroep van Brabant zijn intrede, genaamd TV8 Brabant. De journalistieke ervaring die ze altijd een beetje heeft gemist doet ze hier op. Ze gaat het nieuws lezen op televisie. Later werkt ze mee aan andere programma’s zoals een natuurprogramma, een verkiezingsprogramma en een make-over programma. Het is allemaal low budget en kleinschalig in vergelijking met de nationale televisie. Zo is er per jaar in totaal een paar miljoen te besteden terwijl dit bij de landelijke zenders een paar miljoen per programma kan zijn. Hierdoor presenteert Kikkert niet alleen de programma’s, maar doet ze ook de productie, eindredactie en montage. Dat het kleinschalig is betekent echter niet dat de programma’s weinig bekeken worden. De omroep heeft regelmatig honderdduizenden kijkers.

Na viereneenhalf jaar fuseert de commerciële omroep met Omroep Brabant. Ze keert weer terug op oude bodem. Vijftien jaar lang verzorgt ze het nieuws tot ze hoofd evenementen wordt. Bij evenementen, ook wel bekend als ‘het ministerie van feest’, wordt van alle leuke gebeurtenissen live of semi-live televisie gemaakt: het bloemencorso, Bavaria open air en carnaval. De keuze om van voor naar achter de schermen te gaan, is voor Kikkert een bewuste keuze geweest. Van eindredacteur is ze gegroeid in de rol van dagchef waarbij ze chef is van alle redacties. Dit betekent echter niet dat ze nooit meer op de buis verschijnt. Af en toe zijn ze bij een programma op zoek naar een presentator en dan wordt Kikkert van de redactie geplukt om te presenteren.

Naast haar werk houdt ze zich bezig met een andere passie, namelijk muziek. Op de middelbare school draait ze al plaatjes voor de Belgische radio. Tot een paar jaar geleden draait ze regelmatig in clubs en discotheken. De laatste jaren heeft ze het erg druk met andere werkzaamheden waardoor dat nu op een laag pitje staat.

Kikkert heeft geen voorkeur voor radio boven televisie of andersom. Wat zij het leukste vindt aan het werken voor deze media is het live aspect. Ze krijgt een kick als ze iets met een ploeg maakt dat uiteindelijk door honderdduizenden mensen bekeken wordt. Na een lange voorbereiding is het fijn om te zien hoe alles op de dag van de live uitzending op zijn pootjes terechtkomt. Als hoofd evenementen zit ze dus helemaal op haar plek. Ze kan zowel uitvoeren als begeleiden en dat vindt ze de perfecte combinatie. Dat laatste doet ze met de omroeptijd in haar achterhoofd. In die tijd denkt men dat iemand eerst helemaal tot de grond moet worden afgebroken voordat iemand iets kan leren. Uit eigen ervaring weet ze dat dit voor een blokkade kan zorgen en dat het beter is om iemand vrij te laten.