Geluk

Uit B&G Wiki
Periode2005
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreKorte film
Decennia2000-2009
Lengte11'42
MediumTelevisie
Externe infoMediafonds


Beschrijving

Het echtpaar Jackie en Rufus moet wegens financiële problemen noodgedwongen de bovenverdieping verhuren aan weduwenaar mijnheer Muller. De enige bezitting die mijnheer Muller meeneemt is een gigantische kooi met een doek erover. Noch toont hij de inhoud ervan, noch informeert hij wat er in zit. Wanneer mijnheer Muller voor een week de stad uit moet voor zaken, kunnen Jackie en Rufus het niet laten te gaan kijken, tegen de uitdrukkelijke wens van mijnheer Muller in. Zij ontdekken kleine wezentjes die ‘gelukjes’ blijken te zijn.

De fictieve korte film Geluk van Ramon Gieling is in 2005 uitgezonden in het kader van NPS Kort!. Deze film is een surrealistische commentaar op vreemdelingenangst. Gieling streeft er in zijn films naar duidelijk te maken dat waarheid alleen bij benadering gekend kan worden. In deze film doet hij dat door de kijker haast te laten geloven dat de ‘gelukjes’ in de kooi daadwerkelijk geluk brengen aan mijnheer Muller. De kennis, of wel het verstandelijk begrijpen, van de kijker wordt hierbij ingeruild voor gevoelsmatig begrijpen. Een ander terugkerend verschijnsel in de werken van Ramon Gieling, zo ook in deze film, zijn de complexe ontknopingen.

Cast

Jackie- Tjitske Reidinga

Rufus- Romijn Conen

Mijnheer Muller- Joop Keesmaat

Makers

Scenario en regie Ramon Gieling

Camera Erwin Roodhart

Montage Govert Janse

Productieleider Peter Nentjes

Producent Karin de Boer voor Ventusfilm

Art-direction Guus van Geffen

Miniatuur-artist Edwin Zwakman

NPS


Achtergrondinformatie

Ramon Gieling heeft voor de productie van Geluk, als een onderdeel van Deltaplan Talent, 73.500 euro ter beschikking gekregen van samenwerkend NPS, het Nederlands Fonds voor de Film, het CoBO-fonds en het Mediafonds.