George Tor

Uit B&G Wiki
George Tor

NaamGeorge Tor
Geborenonbekend, 7 december 1944
GestorvenAmsterdam, 11 januari 1985
Functiesverslaggever, regisseur, producent
Bekend vanRadio Tour de France, Radiolympia, Goal, Minjon
Periode actiefonbekend-1984
Werkt samen metKees Buurman, Serge Gauvain, Jaap Hofman,Theo Koomen,Tom Blom
Media
Audio fragmentenAudio.png

George Tor in de media
Oeuvre van George Tor

George Tor komt via de jeugdomroep van de AVRO (Minjon) in aanraking met de omroep en treedt later in vaste dienst bij de Muziekafdeling van de KRO die destijds onder leiding staat van Manus Willemsen. Na verloop van tijd gaat hij verder bij de sportafdeling van de KRO radio waar hij met Theo Koomen en presentator Tom Blom het sportprogramma Goal maakt op de vrijdagavond. Het is net even anders dan de andere sportprogramma’s en haalt regelmatig de kranten met de inhoud van het programma. Zo rijdt Tom Blom live in de uitzending de proloog van de tour 1973 in Scheveningen de avond voor de start.

George houdt er van om te stunten, niets gaat hem te ver om radio te maken. Hij duikt met z’n bandrecorder in plastic verpakt in de Amsterdamse grachten bij de rondvaart van de Beatles die in 1964 Nederland bezoeken en geeft vanuit het water en ooggetuigenverslag.

Hij is een francofiel en dat komt goed uit voor zijn latere werkzaamheden als producer bij de sportafdeling van NOS Radio. Om te functioneren als producer tijdens de Tour de France gaat hij in Parijs Frans studeren. Tijdens zijn werkzaamheden voor de uitzendingen vanuit de Tour de France leert hij zijn latere levensgezel Serge Gauvain kennen en verdiept zich in de horeca met als grote wens later een restaurant in Amsterdam met Serge uit te baten.

Zijn droom heeft hij verwezenlijkt en zij openen samen het volledig op Franse leest geschoeide restaurant Le Piaf aan de Handboogstraat.

Naast het managen van zijn restaurant blijft hij als producer werkzaam bij NOS Radio voor zowel de Sportafdeling als de afdeling Actualiteiten en Bijzondere Projecten. Hij is te horen vanaf het vliegveld waar de droevige ontknoping plaatsvindt van de gijzelingsactie tijdens de spelen van München in 1972. Hij produceert het WK voetbal in 1978 in Argentinië voor de NOS en maakt samen met Kees Buurman de spelen van Los Angeles in 1984 tot een ongekend radio- en televisiespektakel. Tijdens de voorbereidingen van deze spelen komt George in Los Angeles in contact met de Gay-scene aldaar en loopt daar vermoedelijk aids op waaraan hij uiteindelijk in 1985 overlijdt. Hij heeft zich voor zijn overlijden ingezet als proefkonijn voor de medische wetenschap om de gevolgen van aids minder ingrijpend te maken, maar heeft zelf niet meer van de resultaten kunnen profiteren.