Gezocht: een blanke koning

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1998
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia1990-1999
Lengte50'33"
Mediumtelevisie
Titel Shot


Beschrijving

Gezocht: Een blanke koning is een documentaire over het verschijnsel van zogenaamde blanke 'Chiefs' in het Afrikaanse land Ghana. Een 'Chief' is de leider of één van de leiders van een bepaalde stam en neemt daarbij de autoriteit en het bestuur op zich van deze stam. In deze documentaire ligt de nadruk op de identiteit van deze 'blanke koningen' en daarbij vooral om te kijken met welke motieven zij regeren. Is dit een vorm van modern kolonialisme of naastenliefde is hierbij de vraag.

In de documentaire worden Csaba Kulcsar en Siggi Kaufman, twee 'blanke koningen' gevolgd in zowel hun normale leven als hun leven in Ghana. Al snel blijkt dat zij inderdaad vereerd worden als zijnde koningen maar dat deze ogenschijnlijk bevoorrechte positie een grote verantwoordelijkheid met zich mee brengt. De mogelijkheid om 'Chief' te worden hangt nauw samen met de mogelijkheid om als persoon iets voor je stam, dorp en omgeving te betekenen. Een 'blanke' afkomstig uit de rijke westerse wereld heeft een grotere kans om gekozen te worden tot 'Chief' omdat hij gezien wordt als iemand met een grote potentie voor zijn omgeving, maar met deze keuze legt hij dus tevens een belofte af. Deze 'blanke koningen' leveren zowel kennis als financiële hulp en dankzij de nauwe betrokkenheid met de bevolking levert dit een veel hoger ontwikkelingsrendement op dan wanneer er enkel financiële steun beschikbaar is.

De documentaire is uitgezonden als onderdeel van Werelden.

Makers

Eindredactie Wessel van der Hammen

Camera Bernd Mosblech

Camera assistent Claus Richter

Geluid Csaba Kulcsar

Muziek Johanna Jellici

Productie Fred Steinbach

IKON

Achtergrondinformatie

De hoofdpersonen, afkomstig uit Hongarije en Duitsland, zijn twee mannen die via hun werk in aanraking met Ghana zijn gekomen en een speciale band met het land hebben opgebouwd. Door de rol van 'Chief' zijn zij beiden aan het land verbonden en dragen hierbij bij aan de ontwikkeling van het land.