Glas

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1958
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia1950-1959
Lengte10 minuten
Mediumbioscoop, 35 mm, kleur
Externe infoLong read Beeld en Geluid
Glastitel.jpg Glas.jpg


Beschrijving

In 1958 vraagt de Koninklijke Nederlandsche Glasfabriek te Leerdam Bert Haanstra om een film over de fabricage van glas te maken. Dit resulteert in de film Over glas gesproken, waarin hij laat zien hoe het bedrijf traditioneel vakmanschap (mensen) verenigt met innovatieve mechanisering (machines).

Haanstra raakt in de ban van de glasfabricage. Hij krijgt toestemming om naast de bedrijfsfilm ook een korte kleurenfilm naar eigen inzicht te maken. Het Ministerie van OK&W kent hem hiervoor een subsidie toe. Glas is een visueel spektakel met oog voor detail en een groot gevoel voor humor. Gemonteerd op muziek van Pim Jacobs sluit de film qua compositie helemaal aan bij de Nederlandse traditie van het ‘filmgedicht’.

In 2016 heeft Beeld en Geluid drie Oscargenomineerde en -winnende films van Bert Haanstra in 4K-restauraties online gezet. Zie hieronder de 4K-versie van Glas:


Makers

Regie, scenario, montage Bert Haanstra

Regie-assistentie Wim van der Velde

Productie-assistentie Geert Marry

Camera Eduard van der Enden

Montage Bert Haanstra, Ralph Sheldon

Muziek Pim Jacobs

Productie Bert Haanstra Films; met financiële steun van: Ministerie van OK&W;

Aanvullende informatie

In 1960 krijgt Haanstra een Oscar voor de film. Glas is daarmee de eerste Nederlandse film die dit felbegeerde beeldje in de wacht sleept..