Goedele Liekens

Uit B&G Wiki
Goedele Liekens (1987)

NaamGoedele Marie Gertrude Liekens
GeborenAarschot, 21 januari 1963
Functiespsychologe, sexuologe, presentator
Bekend vanGoedele, Love life, Over seks gesproken
Periode actief1986-heden
Media
Audio fragmentenAudio.png
Externe infoOfficiële site

Goedele Liekens in de media
Oeuvre Goedele Liekens

Goedele Liekens is afkomstig uit een klein dorp in de Vlaamse Kempen. Haar vader werkt bij de bank van de boerenbond. Haar moeder, een boerendochter, is huisvrouw. Het gezin telt verder vijf dochters. Het is een hecht gezin; behoefte aan een broer is er niet. Goedele typeert het gezin zelf als één, waar je je vleugels niet ver uitslaat. Een televisie- of modellencarrière lijkt ver weg. Als het zover is voelt ze zich in haar eigen woorden een kikker, die over de rand van een emmer kijkt.

Goedele studeert psychologie aan de Vrije Universiteit te Brussel. Ze loopt stage als psychologe in een gevangenis. Ze kiest seksuologie als specialisatie vanwege haar band met de sociale psychologie. Zelf verklaart ze haar keuze Freudiaans vanuit haar preutse jeugd. De studie reikt haar het jargon aan om over seksuele zaken te praten. Goedele wil seksuele en relationele dingen opporren. Met name in Vlaanderen ziet ze zendingswerk. Ze legt een grote ambitie voor de dag om haar roeping te volgen.

Na haar verkiezing tot Miss België wordt ze door VARA-televisiedirecteur Jan Nagel gebeld. Ze denkt als gast in een talkshow gevraagd te worden, maar het gaat om de presentatie van de talkshow Goedele. Goedele vindt de opzet van dit programma over opmerkelijke zaken en mensen slecht. Omdat ze onzeker is, voelt ze zich er niet goed in. Het programma loopt uiteindelijk dan ook maar één seizoen. Goedele voelt zich wel goed bij het deelnemen aan andere programma's. Zo verschijnt ze in verschillende programma's als panel-lid of maakt ze deel uit van een team bekende Nederlanders of Vlamingen.

De voltooiing van haar studie met als specialisatie seksuologie krijgt op televisie de nodige aandacht. Steeds vaker verschijnt ze nu als deskundige in programma's met betrekking to seksualiteit. Een grotere rol krijgt Goedele in het programma Love life. In deze vijfdelige serie praatprogramma’s van Veronica over seksualiteit en relaties assisteert ze de presentatrice Anita Witzier. Op SBS6 krijgt ze in 1995 haar eigen wekelijkse praatprogramma over seks; Over sex gesproken. Het programma is waarschijnlijk haar meest bekende programma op de Nederlandse televisie. Zelf vindt ze de seksueel getinte onderwerpen die in haar talkshows de revue passeren niet zo bijzonder. “Het valt me op dat ik in mijn tv-werk in Nederland weinig met echte taboes wordt geconfronteerd.”

Sinds 2001 is Goedele goodwill ambassadrice voor de Verenigde Naties: vrouwenzaken, preventieve gezondheidszorg. Ze reist naar probleemgebieden zoals Afghanistan en Botswana. In België is ze met Recht van antwoord en Kiesrecht leading lady van VTM.

Prijzen en onderscheidingen

Miss België (1986).

De Watblieft-prijs (2003).

Publicaties

69 vragen over sex waar je nooit het juiste antwoord op kreeg (Scheffers, 1993)