Anita Witzier

Uit B&G Wiki

NaamAnita Cornelia Witzier
GeborenGouda, 16 november 1961
Functies omroeper, presentator
Bekend vanMemories, Hints, Tien voor taal
Periode actief1988-heden
Werkt samen metMarcel Vanthilt
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery

Anita Witzier in de media
Oeuvre Anita Witzier

Anita Witzier is begin jaren 90 één van de bepalende gezichten van Veronica. Bij haar volgende werkgever, de KRO is ze met haar programma's even bepalend. Door de jaren heen ontwikkelt Anita zich tot een ware vakvrouw die meerdere successen op haar naam heeft staan. In haar lange carrière heeft ze allerlei programma's gepresenteerd van quizzen tot magazines, praatprogramma's en liveshows. Tegenwoordig richt ze zich naar eigen zeggen meer op programma's "die er toe doen".

Anita groeit op in Gouda. Na de mavo, havo en vwo studeert ze een jaar Engels en vervolgens enkele jaren rechten in Utrecht. Tijdens haar studieperiode komt Anita via uitzendwerk terecht bij Veronica. Ze werkt een seizoen lang naast haar studie als manusje-van-alles bij de talkshow Tineke. Hierna besluit ze zich weer te concentreren op haar studie.

Maar bij Veronica zijn ze Anita nog niet vergeten. Wanneer Marijke Benkhard besluit op te houden als omroepster wordt er gezocht naar een vervangster waarop Anita door Rob Out wordt uitgenodigd voor een screentest. De test verloopt goed en vanaf 1988 is ze te zien bij Veronica als omroepster. Anita krijgt daarnaast ook 'serieus' werk bij de personeelsafdeling van Veronica.

De omroep geeft Anita veel gelegenheid zich verder te ontwikkelen. Haar eerste presentatieklus is het programma Summertime, waarmee ze in de zomermaanden door Nederland trekt. Hierna volgen uiteenlopende programma´s als het magazine ´n Stuk of twee, het reisprogramma Veronica Go Travel en het praatprogramama Love life. Ook heeft ze een seizoen lang haar eigen radioprogramma Anita. Bij veel programma's deelt ze de presentatie. Zo werkt ze in haar Veronica-tijd onder anderen samen met Marijke Benkhard, Goedele Liekens, Gerard Wielenga en Gijs Staverman.

Mid jaren 90 voelt Anita zich niet meer passen bij het jeugdige elan van Veronica. Bovendien is er anno 1996 weinig over van het oude Veronica waar ze ooit is begonnen. Een aantrekkelijke aanbieding van de KRO komt dan ook als geroepen. De keuze is snel gemaakt en Anita stapt over. Veronica is hier niet blij mee. Het resultaat: ze is de eerste tv-presentatrice met een schadeclaim. Veronica eist maar liefst 300.000 gulden van haar.

De overgang van Veronica naar de KRO is een ware culture shock, maar het klikt wel tussen Anita en haar nieuwe werkgever. Het eerste programma dat ze maakt voor de KRO is de Aso show. Hierna volgen er nog vele. Enkele hoogtepunten zijn de populaire quiz Tien voor taal, het langlopende Memories waarin Anita oude geliefden herenigt en de verkiezing van De grootste Nederlander. Haar meest recente succes is het programma Blootgewoon waarin Anita door middel van een naaktkalender geld wil inzamelen voor het Reuma fonds.

Naast haar werk voor televisie is Anita sinds 2001 ambassadrice van het Reumafonds (in 1998 wordt ze getroffen door een ernstige vorm van reuma, reuma artritis). Verder schrijft ze een column in de Margriet waarvan in 2007 een bundel is gepubliceerd.


Prijzen en onderscheidingen

Een Rembrandt voor de beste presentatrice (2000).

Zilveren Televizier-Ster ( in 2007 na 6 nominaties).

Op 18 november 2011 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor haar vrijwillige inzet voor het Reumafonds.