Goedkope nachten

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1998
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia1990-1999
Lengte50'03 minuten
Mediumtelevisie
Goedkopenachten.jpegBeschrijving

Een documentaire over de veranderingen die de jeugdherbergen in de loop van de tijd hebben meegemaakt. Zwart/wit beelden van jeugdherbergen in het verleden worden afgewisseld met kleurbeelden van jeugdherbergen uit de moderne tijd. Door middel van interviews en beelden (beelden worden door commentaar geillustreerd) komen de verschillen tussen jeugdherbergen van toen en nu naar voren.


De documentaire begint met een interview van een oud stel dat vroeger jeugdherbergouders in Nijverdal waren. Het echtpaar beheerde van 1953 tot 1981 de herberg in Nijverdal. Zij vertellen over vroegere jeugdherbergen. Vakantie was voor de jongeren vroeger de jeugdherberg. De jeugd kreeg een pak normen en waarden mee, er werd gepraat over goede en slechte dingen in de maatschappij, er werd gedanst en gezongen. De kinderen werden vroeger door de jeugdherbergen gevormd. Het contrast tussen de vroegere jeugdherbergen en die van deze tijd wordt al snel duidelijk in de daarop volgende feestbeelden van de jeugd. De meisjes en jongens drinken alcohol. Vroeger had de jeugd in de herberg een strikte tijdstip om naar bed te gaan, namelijk tien uur. Er wordt echter getoond dat voor de jeugd in de moderne jeugdherbergen nog disco's georganiseerd worden. Het tweede interview is met Micky van Gerven, zij is de manager van de herberg in Soest. Zij benadrukt dat de herberg een bedrijf is, haar functie is niet om de kinderen op tijd naar bed te brengen. Dat is meer de taak van een herbergmoeder vroeger benadrukt ze. Door het volgende interview met twee meisjes 'Josephine en Katja' komt naar voren dat jongens en meisjes in de moderne jeugdherbergen ook samen in één grote zaal kunnen slapen. Om het contrast tussen het interieur van de vroege jeugdherbergen en die uit deze tijd in beeld te brengen wordt aan het echtpaar Breemen de jeugdherberg waar zij vroeger werkten nogmaals getoond. Over het contact tussen de jeugd in de herberg wordt in het volgende interview met Tom Klaassen duidelijk dat jeugdherbergen vroeger ontmoetingsplekken waren voor jongeren waar soms ook een relatie uit kon vloeien. Hij heeft zijn vrouw leren kennen in een jeugdherberg. De herbergmoeder 'Heleen Kleyn' en herbergvader 'Jan Kleyn' worden geïnterviewd over hun werkzaamheden tussen 1965-1970. Zij illustreren dat meisjes en jongens vroeger apart sliepen in de jeugdherbergen. Als een meisje en een jongen wilden vrijen, boekten ze een hotel. De beelden van een groep meiden die worden geïnterviewd illustreert het verschil van denkwijze in de moderne jeugdherbergen om met de fiets te komen naar een herberg. De meiden vinden het een gek idee om met de fiets naar de jeugdherberg te komen. Ook wordt er aan de meiden gevraagd waar zij naar toe gaan in de vakantie. Het merendeel van de meiden gaat naar het buitenland toe. Tot slot wordt Rien Lubbers geïnterviewd, hij is de assistent beheerder van de herberg Soest. Rien Lubbers verteld hoe jeugdherbergen veel verschillende groepen hebben die over de hele wereld komen (Europa & Afrika).


De documentaire illustreert de verschillen tussen jeugdherbergen van vroeger en in de moderne tijd. De normen en waarden, de activiteiten en het imago van de herbergen is in de loop van de tijd veranderd.

Makers

Samenstelling en Regie: Yvonne Feller

Camera: Albert v.d. Wildt

Geluid: Arnold Vogel, Pander Roskam

Montage: Ans Roels, Peter Middendorp

Produktie: Yvonne Feller, Guuske de Vree

Eind redaktie: Wessel v.d. Hammen

Omroep: IKON


Achtergrondinformatie

De documentaire is gefilmd in drie verschillende herbergen, namelijk Soest, De Grote Beer en Doevenbree en is uitgezonden in het kader van de IKON reeks Werelden.

Yvonne Feller heeft naast het maken van documentaires een cursus Creatief schrijven gedaan bij het LOI. Ze vertelt: "Voor mijn werk maakte ik documentaires. Daar komt veel schrijfwerk bij kijken; interviews, persberichten, teksten voor omroepsters."Yvonne Feller heeft in 1990 de documentaire Knokken heeft zin gemaakt. Deze documentaire gaat over mensen met negatieve ervaringen uit de kindertijd. In 1995 heeft Yvonne Feller een documentaire gemaakt over depressie: Tijdelijk gesloten.


-- 9 okt 2008 Ivana Dodik