Govert van Brakel

Uit B&G Wiki
Govert van Brakel

Govert van Brakel is een Nederlandse journalist en radiopresentator.

Door toeval bij de radio

Govert van Brakel komt volgens eigen zeggen door een gelukkig toeval bij de radio terecht. Na zijn dienstplicht begint hij als persvoorlichter op het Ministerie van Onderwijs (eind 1971-april 1976). Van mei 1976 tot en met augustus 1979 is hij bureauredacteur bij de Gemeenschappelijke Pers Dienst (GPD) in Den Haag.

Sportverslaggeving en Langs de Lijn

Dankzij een zieke voetbalverslaggever mag hij in 1976 invallen bij het NCRV-programma NCRV's Sportshow, zaterdag 16.00-18.00 uur, Hilversum 3. Kort daarop vraagt Langs de lijn hem als voetbalverslaggever voor de NOS. Op 1 oktober 1979 volgt hij bij de NCRV Heinze Bakker op als presentator/eindredacteur Sport. Het programma wordt op de datum van zijn indiensttreding omgedoopt in NCRV-Zaterdagsport. Later werkt hij ook als presentator voor de actualiteitenrubriek Hier en nu, maar ook enige tijd als politiek verslaggever naast Jan Zindel.

Ook verslaat Van Brakel een tijd, vaak samen met Theo Koomen, voetbal-interlands van Oranje voor Langs de lijn. Voor dat programma, dat hij tevens incidenteel presenteert, verslaat hij ook het ijshockey. Hij maakt de primeur mee van het optreden van het Nederlands IJshockeyteam op de Olympische Winterspelen van 1980 in Lake Placid (VS) en op het WK in Zweden in 1981 (op het hoogste niveau, de A-poule). In de zomer van 1980 doet hij verslag van de Zomerspelen in Moskou.

Tijdens de Olympische Winterspelen in 1984 in Sarajevo doet hij voor Studio Sport verslag van het ijshockey en tijdens de Zomerspelen van Los Angeles verslaat hij voor de televisie het roeien en het kanovaren. Tweemaal, 1985 en 1986, staat hij voor de radio aan de finish van de Elfstedentocht. Eind jaren 90 is hij drie jaar presentator van Radio Tour de France.

In de jaren 80 is Govert van Brakel enkele jaren hoofd van de afdeling Gevarieerde en Culturele programma's van de NCRV-radio. Vanaf april 1991 combineert hij zijn presentatiewerk bij de NCRV met de presentatie van de zondageditie van Langs de lijn. In 1996 treedt hij in vaste dienst bij de NOS, waarvoor hij sinds de oprichting in september 1995 het Radio 1 Journaal presenteert.

Met het oog op morgen, Radio 1 Journaal

Met ingang van oktober 1989 maakt hij deel uit van het vaste presentatieteam van Met het oog op morgen. In dat programma is hij voordien al geregeld als invalpresentator te horen. Hij blijft aan het programma meewerken tot en met september 1996, daarna is het niet langer te combineren met de vroege ochtenduren van het Radio 1 Journaal. Hij is vele malen te horen als centrale presentator van diverse gebeurtenissen tijdens de Nationale Dodenherdenking en rondom het Koninklijk Huis, waaronder het koperen jubileum van koningin Beatrix, de extra uitzending bij het overlijden van prinses Juliana, bij bijzettingen van prins Claus en prins Bernhard en het huwelijk van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Hij is actief bij grote nieuwsgebeurtenissen, zoals direct na de dood van cabaretier Wim Kan, de Bijlmerramp, de vliegramp in Faro, de uren na de moord op politicus Pim Fortuyn en die op filmmaker Theo van Gogh. Voorts is hij betrokken bij speciale uitzendingen rondom grote (inter)nationale gebeurtenissen zoals de 40- en 50-jarige herdenking van de Watersnoodramp van 1953, de 50-jarige herdenking van de bevrijding van Kamp Westerbork, Amerikaanse presidentsverkiezingen, de Irak-oorlog en de oorlog in voormalig Joegoslavië.

Pensioen

Govert van Brakel is per 1 november 2009 met pensioen gegaan. Hij is de langstzittende presentator van de zondageditie van Langs de lijn, het programma waarvoor hij in 2008 de Zilveren Reissmicrofoon in ontvangst mag nemen. Het Radio 1 Journaal presenteert hij voor het laatst op woensdag 28 oktober 2009. "Een mooie avond", zijn die avond zijn laatste woorden voor de NOS-microfoon.

Weg bij de NOS betekent voor Van Brakel niet dat het radiowerk ophoudt. Als incidenteel freelancer werkt hij al voor zijn prépensioen voor Omroep MAX op de muziekzender Radio 5. Met ingang van 1 september 2010 is hij presentator van het MAX-programma De Perstribune, zondagmiddag 12.00-14.00 en is hij invalpresentator bij KRO/NCRV op Radio 5. Maar ook aan deze carrière komt een einde. Op 26 augustus 2018 is hij voor de laatste maal in de uitzending te horen. Ivo de Wijs eert hem live met een speciaal voor hem geschreven sonnet.

Coaching

Ondertussen coacht hij (jonge) collega's van radio en televisie en is incidenteel gastdocent aan de Universiteit van Amsterdam. Op 26 april 2016 ontvangt Van Brakel voor zijn radiowerk de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Citaat uit de toelichting van de onderscheiding: "Door zijn vakmanschap en door zijn kennis en talent te delen met anderen heeft hij er mede voor gezorgd dat de kwaliteit van de Nederlandse (publieke) radio naar een hoger plan is getild".