Han Reiziger

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Han Reiziger

NaamHenri Gerardus Reiziger
GeborenHaarlem, 4 april 1934
GestorvenHilversum, 6 mei 2006
FunctiesMuziekjournalist, presentator, musicus
Bekend vanReiziger in muziek, Met Mozart op reis, De beweging, De koffer
Periode actief1963-2005
Werkt samen metChristiaan Bor, Jan Wagenmeester
Media
Audio fragmentenAudio.png

Han Reiziger in de media
Oeuvre Han Reiziger

Een presentator met een geheel eigen stijl. Han Reiziger kan goed luisteren en zijn gasten op hun gemak stellen. Niet iedereen is fan van deze aanpak, zo betitelt een recensent in een landelijk dagblad hem als “Een beetje knullig”. Maar er is veel respect voor zijn grote kennis over muziek. Collega Paul Witteman prijst hem: "Reiziger weet gewoon veel van muziek."

Han komt uit een muzikaal nest. Zijn vader, Joop Reiziger, is producer klassieke muziek bij diverse platenmaatschappijen. Han zelf is een verdienstelijk pianist. Hij luistert graag naar Bach, maar ook naar Frank Sinatra en Oscar Peterson. In de vierde klas schrijft hij zijn eerste cabaretliedje. Dan volgt de HBS A (Coornhert Lyceum). In deze periode zit Han in een cabaretgroep en in jazzgroepjes. Hij krijgt zijn muzikale opleiding bij de Haarlemse concertpianist Sas Bunge.

Vervolgens gaat Han sociale geografie studeren. Hij breekt zijn studie af om zijn carrière als cabaretpianist voort te zetten. Hij componeert een aantal cabaretliedjes, onder andere voor Liesbeth List en Jasperina de Jong. Ook is hij voor het pantomimetheater van Rob van Reijn actief.

In 1963 reageert Han met succes op een personeelsadvertentie van de VPRO. Hij treedt in dienst van de VPRO-radio als muziekmedewerker voor zowel klassieke als lichte muziek. Wanneer de VPRO uitbreiding van zendtijd krijgt, wordt hij in 1963 benoemd tot hoofd Muziekafdeling. Deze functie behoudt hij tot 1995. Daarnaast blijft hij ook steeds zelf programma’s maken.

Han heeft zich tijdens zijn radioloopbaan met vele muziekgenres bezig gehouden. Dit brengt sommigen ertoe, de VPRO-radio als ‘hoe gekker, hoe beter’ te kwalificeren. De jazz, klassieke muziek en ook de popmuziek hebben zijn aandacht. Onder zijn verantwoordelijkheid maakt de VPRO opnamen van onder andere, Jefferson Airplane, Pink Floyd , The Byrds, Janis Joplin en veel andere popgrootheden. Het allereerste live optreden van een popgroep zorgt voor allerlei technische problemen. De controlekamer van het Concertgebouw blijkt niet geschikt. Technici van Jefferson Airplane zorgen ervoor, dat de uitzending toch tot stand kan komen.

De jazz heeft een bijzonder plekje in zijn hart. Niet alleen organiseert hij in de jaren '60 jazzconcerten waar onder meer coryfeeën als Ben Webster, Dexter Gordon, Art Farmer en vele anderen optreden. Ook de eigentijdse Nederlandse jazz krijgt een plaatsje bij de VPRO radio. Zo worden er tal van productie-opnamen gemaakt met musici als Misja Mengelberg, Han Bennink, Maarten van Regteren Altena en Willem Breuker. Ook is de VPRO regelmatig te vinden in Elanden jazzclub te Delft.

Het radiomaken in de vorm van documentaires of portretten is een andere liefde van Han. Veel componisten en musici worden door hem geportretteerd. Hans Henkemans, Theo Loevendie, Otto Ketting, Willem Strietman, Murray Schaeffer, Morton Feldman zijn maar een paar namen uit de grote lijst radioportretten.

Han's eerste televisieprogramma is het kunstmagazine Atlantis. Voor het programma is hij redactielid en verantwoordelijk voor korte muziekfilmpjes (portretten van bijzondere mensen). In 1989 wordt Han door VPRO hoofdredacteur Roelof Kiers gevraagd om een muziekprogramma op de VPRO-televisie te presenteren. Het krijgt de titel Reiziger in muziek.

In september 1997 gaat Han met pensioen, maar hij blijft zijn programma nog een paar jaar als freelancer presenteren. Eind mei 2000 stopt het programma definitief. Reiziger in muziek heeft er dan inmiddels twaalf succesvolle jaren op zitten. Han beklaagt zich erover, dat hij geen opvolger heeft in kunnen werken. Het programma wordt uiteindelijk opgevolgd door Vrije geluiden.

Han Reiziger is nog steeds actief. Hij maakt voor TV Rijnmond het programma Reiziger in Rotterdam. Ook programmeert hij onder andere de klassieke muziek van het Singer Museum in Laren. Verder zit Han in diverse besturen en adviescommissies. Zo is hij voorzitter van de jury van de Pim Jacobs muziekprijs.

Prijzen en onderscheidingen

Elanden Jazz prijs (1972).

De Cultuurprijs van de stad Hilversum (1978).

Prix Italia voor de productie "A piece for peace" (1985).

De Jan van Gilze Prijs (1992).

Ridder in de orde van Oranje Nassau (2001).

De Hogenbijlprijs (2004).