Hans Galesloot

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamHans Galesloot
Geborenplaats onbekend, 1953
Functiesscenarioschrijver
Bekend vanMedisch Centrum West, Meiden van de Wit, De dominee, Koppels, Droomland
Periode actief
Werkt samen metGerrard Verhage, Ger Beukenkamp
Triviawerkt in zijn studietijd als filmeditor bij Thijs Chanowski

Hans Galesloot in de media
Oeuvre Hans Galesloot

Hans Galesloot is een schrijver en scenarioschrijver. Hij heeft sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd, en heeft in de jaren tachtig een opleiding tot scenarioschrijver gevolgd aan The American Film Institute. Galesloot is in Nederland vooral bekend van series als Medisch Centrum West en Meiden van de Wit. In Duitsland vergaart hij roem met Stadsklinik, de Duitse versie van MCW.

Galesloot benadert de TROS eind jaren tachtig na een bericht in de Elsevier dat de TROS dringend op zoek is naar scenario’s. Na wat horten en stoten wordt de serie daar in productie genomen.

Medisch Centrum West wordt van 1988 tot 1994 uitgezonden door de TROS en wordt door velen bestempeld als een soap. Galesloot zelf distantieert zich hier echter van door te stellen dat MCW onder ‘emotioneel realisme’ valt. Het programma is enorm populair bij het publiek. In 1992 wint Medisch Centrum West de Gouden Televizier-Ring. Van 1993 tot 1999 wordt in Duitsland Stadsklinik uitgezonden. In deze beide series probeert Galesloot belangwekkende medische thema’s en ethische dilemma’s op te hangen rond romances en intriges tussen de dokters en verpleegsters.

Na het succes van Medisch Centrum West verloopt het voor Galesloot moeizaam. Hij komt niet meer aan het werk bij de Nederlandse omroepen. In 1998 wordt zijn plan voor de dramaserie De opstand, over de roerige jaren zestig en zeventig afgekeurd door de de NPS, de VARA en de VPRO. In Trouw van 30 oktober 1998 beschrijft hij deze afwijzingen als volgt: ‘Je zag ze denken: het moet gemaakt worden, maar niet door jou.' Hij stelt last te hebben van de ‘hokjesgeest’ die er in Nederland heerst. Hij baalt er van dat na Medisch Centrum West niemand hem de kans meer geeft om aan producties met serieuze thema’s te werken.

In de jaren 2000 gaat Galesloot weer aan de slag bij de Nederlandse omroepen. Hij schrijft Meiden van de Wit voor Net 5 in 2002 en Koppels voor RTL in 2006. Meiden van de Wit is een serie over drie totaal verschillende zussen, die met elkaar de melkfabriek van hun overleden vader draaiende houden. Koppels vertelt het verhaal van vier koppels die worstelen met de vraag hoe ze hun relatie gelukkig houden.

Pas in 2010 keert hij terug naar de publieke omroep; hij schrijft mee aan de vierdelige dramaserie Droomland, over de jaren van Ayaan Hirsi Ali in Nederland. Droomland wordt uitgezonden door de VPRO.

Ook werkt Galesloot mee aan De dominee (2004), een film over de opkomst en de ondergang van Klaas Bruinsma, geregisseerd door Gerard Verhage.