Help Turkije

Uit B&G Wiki
Periode1999
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genrecharitatief programma
Decennia1990-1999
Lengte177'15"
Mediumtelevisie


Beschrijving

Op 17 augustus 1999 wordt het noorden van Turkije getroffen door een zware aardbeving vlakbij de plaats Izmit. Er vallen bijna 20 000 doden. In Nederland wordt de hulpactie Help Turkije georganiseerd door de samenwerkende hulporganisaties (SHO) en de publieke omroepen en commerciële omroepen. Het heeft tot doel geld in te zamelen voor de overlevenden van de aardbeving via gironummer 797.

De gezamelijke uitzending van 26 augustus 1999 op Nederland 1, RTL4, NET5, FOX8 en BVN begint net voor zonsondergang om half negen. Dit is voor Turken het begin van de wekelijkse heilige vrijdag.

Het programma wordt vanuit de studio gepresenteerd door Maartje van Weegen en Jeroen Pauw. Robert ten Brink en Şenay Özdemir doen verslag vanuit het callcenter in Zoetermeer waar vrijwilligers en bekende Nederlanders alle giften noteren. Speciaal voor Turks taligen zijn Turkse telefonisten ingezet. Pieter Jan Hagens is op locatie in het land. Het commentaar bij de nationale herdenkingsbijeenkomst in en rond de moskee van Zaandam wordt verzorgd door Bernard Hammelburg.

Door de hele uitzending heen wordt het televisiespotje Help Turkije en het actienummer getoond.

Trouw meldt twee dagen na de uitzending dat ongeveer 3,7 miljoen mensen 5 minuten of langer naar de tv-actie hebben gekeken. De kijkers geven het programma een waardering van 7,6. De uitzending brengt 30 miljoen op.

Makers

Presentator Maartje van Weegen, Jeroen Pauw, Robert ten Brink, Şenay Özdemir, Pieter Jan Hagens

Commentaar Bernard Hammelburg

Redacteur Pieter Jan Hagens, Bernard Hammelburg, Ilse Colson, Rudy Bouma, Gijs Wanders, Conny Mus

Gezamelijke omroepen