Robert ten Brink

Uit B&G Wiki
Robert ten Brink

NaamRobert ten Brink
GeborenAmsterdam, 20 oktober 1955
Functies presentator, nieuwspresentator, acteur
Bekend vanDe avondspits, Cijfers en letters, Jeugdjournaal, Lingo, All you need is love, Lotto weekend miljonairs
Periode actief1979-heden
Werkt samen metLeoni Jansen
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery

Robert ten Brink in de media
Oeuvre Robert ten Brink

Een voorbeeld van de ideale schoonzoon. Vlot, goedlachs, welbespraakt, attent, belangstellend, hulpvaardig. Ten Brink evolueert van presentator Jeugdjournaal tot showmaster. Ten Brink is evenwel vrij ingetogen van aard. Hij is de ideale man voor emotionele televisieprogramma's. Hij presenteert er verschillende in dit genre, waarvan All you need is love het meest bekende is. Volgens het blad Quote is Ten Brink een van de best betaalde televisiepresentatoren.

Zijn eerste publiekelijke optreden is op zeventienjarige leeftijd, Robert ten Brink is twee maanden spreekstalmeester in Circus Sarassani voor de Nederlandse tournee. Hij begint na zijn opleiding aan de Kleinkunstacademie (1973 – 1978) in 1979 als discjockey op Hilversum 3 bij de KRO. Van 1979 tot 1982 verzorgt Ten Brink samen met Bram van Splunteren en Hubert van Hoof de presentatie van De Noenshow. Een vast onderdeel is het minihoorspel ‘De Bazuin’, waarin de muziekindustrie op de hak genomen wordt. Robert speelt verder tien jaar lang elke Sinterklaasavond een belangrijke rol in De avondspits. Met een verwrongen stem beledigt Ten Brink als Sinterklaas ogenschijnlijk discjockey Frits Spits op een verschrikkelijke manier. De luisteraars hebben echter niets in de gaten. Het item is zelfs zo populair, dat de NOS een trein huurt bij de NS om dit programma te presenteren. Duizenden fans staan op de perrons. Wanneer Frits Spits in 1995 met zijn programma stopt, vervalt ook dit satirische item. Ten Brink presenteert ook enige tijd het radioprogramma’s de Steen en been show.

Robert ten Brink in het decor van Cijfers en letters in1981
Robert en Brink en Leoni Jansen in 1984

Robert ten Brink begint in 1981 zijn televisiecarrière als spelleider van Cijfers en letters. Hij doet dit spel twee seizoenen. Hij wordt pas een bekende Nederlander door zijn medewerking als presentator van het Jeugdjournaal. Vanaf september 1984 werkt hij samen met Leoni Jansen, die hij kent van de Theaterschool. Over zijn werkzaamheden bij het Jeugdjournaal merkt Ten Brink in een krantenartikel op: “Het mooie van journaalpresentator is, dat je vier keer per week de kans krijgt om televisie-ervaring op te doen”.

Vervolgens presenteert hij verschillende programma’s zoals Superfan (1986 t/m 1988) en Wereldwijs (1988 – 1990). Vanaf 1989 is Ten Brink de spelleider van de quiz Lingo. Hij dankt onder andere zijn bekendheid aan het dragen van gekleurde colberts.

In verband met bezuinigingen kan de VARA Ten Brink slechts de presentatie van het spelletje Lingo aanbieden. In het winterseizoen van 1992 stapt hij over naar Veronica. Deze omroep biedt hem een beter contract aan. Bij Veronica kan hij twee grote avondvullende showseries presenteren. Tegelijkertijd besluit Ten Brink om zijn zakelijke belangen voortaan door John de Mol Produkties te laten behartigen.

Hij wordt de centrale figuur in emotie-TV met All you need is love. De eerste reacties zijn overweldigend. Resultaat: circa vier miljoen kijkers. Het watergebruik van Amsterdam loopt tijdens de uitzendingen zelfs drastisch terug. Gedurende vier seizoenen is de bar een vast onderdeel. Kijkers, die gereageerd hebben op een videoboodschap, zitten aan de bar. Een ander zeer herkenbaar onderdeel wordt gevormd door de Amerikaanse caravan van aluminium.

Ondertussen zijn er ook diverse andere programma’s zoals Sportfreaks (1994/1995) met als teamcaptains Henk Spaan en Harry Vermeegen, en De travestie show (1995). Dit spelprogramma heeft als doel de verkiezing van travestieten voor de titel Miss Travestie Holland. Ten Brink is in hetzelfde jaar ook de centrale figuur in een ledenwerfactie voor het Foster Parents Plan.

In mei 1996 is de eerste aflevering van Make my day. Een programma voor Veronica waarin mensen, die buiten hun schuld in financiële problemen geraakt zijn, geholpen worden. Het voor een aantal kijkers als controversieel bestempelde programma is aanleiding voor de redactie van Barend & Witteman om Ten Brink uit te nodigen.

In 1998 sluit Ten Brink een meerjarig contract bij het concurrerende SBS6 af. Veronica biedt slechts twee jaar en concurrent SBS6 vijf jaar werk.

Vanaf 1999 is Robert te zien in de spelshow Lotto weekend milljonairs. In dit succesvolle en spectaculaire programma, gebaseerd op How to be a Millionaire, kan het grootste geldbedrag uit de Nederlandse tv-geschiedenis gewonnen worden. Het programma is een groot succes. Ondanks de concurrentie van andere loterijen op televisie, trekt Ten Brink met “Lotto Weekend miljonairs” elke uitzending gemiddeld 1,2 miljoen kijkers.

In november is hij de presentator van Love Boat. Tien vrijgezelle mannen en vrouwen maken een cruise op een fraai zeiljacht in het Middellandse-Zeegebied. De liefdesperikelen die ontstaan worden door de camera gevolgd. Tevens doet hij de presentatie van Big Diet. In deze reality-soap worden zes zwaarlijvige mannen en vrouwen ondergebracht in een kasteel in Valkenburg. In drie maanden tijd moeten de deelnemers zoveel mogelijk kilo’s zien kwijt te raken. Hierbij worden ze begeleid door een team van deskundigen (diëtisten, sportinstructeurs en een psycholoog). Eens in de zoveel weken wordt de balans opgemaakt. Diegene die het minst aantal kilo’s verloren heeft, moet het kasteel verlaten. De uiteindelijke winnaar krijgt het verloren gewicht in goudstaven uitgekeerd.

Vervolgens presenteert hij Super Robert. In dit programma, een mix van All you need is love, Surprise show en Spoorloos, verrast Ten Brink mensen in de studio of op locatie. De presentatie geschiedt grotendeels in een decor.

In 2003 wordt Ten Brink samen met Adam Curry aangetrokken door Endemol voor de groots opgezette Sterrenbeurs. In dit multimediale tv-programma kan via een internetsite door de kijkers gehandeld worden in fictieve aandelen van bekende Nederlanders. Al na drie afleveringen komt er een eind aan de samenwerking. Ondanks het uitzenduur op prime time kijken er slechts 329.000 mensen naar Sterrenbeurs. Drie weken na het vertrek van Ten Brink stapt ook Curry als presentator bij Sterrenbeurs op.

In december 2003 is hij op de radio terug als presentator. Van 1e Kerstdag tot Oudjaarsdag valt hij in een twee uur durend programma te beluisteren op Radio Noordzee. In mei 2004 ontmoeten Wendy van Dijk en Robert ten Brink oude bekenden in de serie Hoe gaat het met?. Het duo gaat op bezoek bij spraakmakende personen uit verschillende tv-programma’s van het afgelopen seizoen. Zo gaat Ten Brink langs bij de finalisten van Expeditie Robinson.

In 2005 tekent Ten Brink een contract met RTL die een sponsorcontract met Lotto heeft afgesloten voor Lotto Weekend Miljonairs. Ook neemt hij de presentatie van het terugkerende Klasgenoten en van All you need is love voor zijn rekening. In 2006/2007 is Ten Brink ook weer in het theater te zien, in de voorstelling De Grote Arie & Silvester Show van het cabaret duo Arie en Silvester. Hij geeft als een showmaster via een videoscherm opdrachten aan het duo.

In de jaren 2007 en 2008 presenteert hij tweemaal een Koffietijd!-special samen met Mireille Bekooij. Vanaf het najaar van 2008 presenteert Ten Brink een nieuwe spelshow Het moment van de waarheid. Ook neemt hij het programma Laat ze maar lachen één seizoen over van Ron Brandsteder.

Ten Brink heeft met zijn vrouw vijf dochters, met wie hij te zien in de reclamespot voor Liga. In februari 2000 schrijft hij zijn eerste column voor het tijdschrift Vriendin.

Prijzen en onderscheidingen

  • Gouden TROS TV ster (1994)
  • Panorama TV Personality Prijs (1997)
  • Rembrandt voor beste mannelijke TV-persoonlijkheid (2000)
  • Ridder in de Orde van Oranje Nassau (2013)