Henk van Dorp

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Henk van Dorp in 1992

NaamHendrik Jan Bongaarts
GeborenEemnes, 18 maart 1940
Functies presentator, programmamaker
Bekend vanTussen Barend en Van Dorp, Barend & Van Dorp, Villa BvD
Periode actief1974-2005
Werkt samen metHenk Terlingen, Frits Barend, Jan Mulder, Boudewijn Büch
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery

Henk van Dorp in de media
Oeuvre Henk van Dorp

Henk van Dorp is sportjournalist in hart en nieren. Zowel schrijvend als op radio en televisie. In de jarenlange samenwerking met collega Frits Barend is hij de wat rustige, meer relativerende presentator. Hij bewaakt de gesprekslijn en overziet het totaal. Soms oogt Van Dorp stoïcijns, maar dat is slechts schijn. Van Dorp roept ook regelmatig Frits Barend en Jan Mulder tot de orde. Karakteristiek voor Van Dorp is de zinsnede “in verband met de tijd’.

Hij presenteert voordat hij Frits Barend ontmoet samen met Henk Terlingen bij de KRO al het radioprogramma Klik & Adem ’66. Terlingen is op dat moment beter bekend als dj Hullekiedullekie. Zijn latere partner Barend leert hij na een interview kennen. Hun eerste gezamenlijke optreden is in Sportief zijn, beter worden van de zeezender Radio Veronica. Later presenteren ze ook nog Help, er zit een olifant in de tram. Sinds die tijd vormen ze een onafscheidelijk duo.

In 1972 begint Henk onder het pseudoniem Van Dorp samen met Frits aan een carrière in de schrijvende (sport)journalistiek. Vijftien jaar lang schrijven ze voor het weekblad Vrij Nederland. Hun onderzoeksjournalistiek leidt onder andere tot publicaties over schandalen bij de Westland Hypotheekbank en Slavenburg, het zwart geldcircuit bij FC Utrecht en de rol van de Oostenrijkse president Kurt Waltheim na de oorlog. In augustus 1973 zijn Henk en Frits uitgenodigd voor het radioprogramma VPRO-Maandag om over het niveau van de sportjournalistiek te praten. Van Dorp wisselt telefonisch van gedachten met radiocollega’s ingenieur Ad van Emmenes en Dick van Rijn.

Nadat het duo heeft gewerkt voor de VPRO en de VARA valt de keuze begin jaren ’90 op de commercie. Voor de zender RTL 4 zullen ze hun meest bekende late night programma Barend & Van Dorp gaan maken. Het programma ontvangt veel lof uit zowel de hoek van de kijkers als de critici. In 2002 krijgt Henk, samen met Frits de Zilveren Nipkowschijf voor het spraakmakende programma.

Prijzen en onderscheidingen

Gouden Beeld in de categorie sport voor Villa BvD (1999)

Prijs voor De Omroepman/vrouw van het jaar (2000), samen met Frits Barend

De Zilveren Nipkowschijf voor Barend & Van Dorp (2002)