Herman Broekhuizen

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Herman Broekhuizen

NaamHerman Broekhuizen
GeborenDen Haag, 14 juli 1922
GestorvenDen Haag, 20 maart 2012
FunctiesRadiomaker, componist, schrijver
Bekend vanMinjon, Kleutertje luister, De tovercirkel
Periode actief1946-1988
Werkt samen metLily Petersen, Gerrit den Braber, Kees de Wolf, Wim Jansen, Chris van Hoorn
Media
Audio fragmentenAudio.png

Herman Broekhuizen in de media
Oeuvre van Herman Broekhuizen

Herman Broekhuizen is een Nederlands kinderkoordirigent, radioprogrammamaker, schrijver en componist van vele kinderliedjes. Herman is getrouwd met Minke, zoon Tjeerd is een gerenommeerd cameraman.

Herman volgt de Kweekschool en behaalt er de Hoofdakte. Daarnaast studeert hij muziek aan het Conservatorium in Den Haag. In 1946 wordt hij dirigent bij AVRO's Kinderkoor Jacob Hamel. Tot in de jaren tachtig verschijnen er platen van dit kinderkoor onder zijn leiding.

Bijna dertig jaar lang maakt hij samen met Lily Petersen het radioprogramma Kleutertje luister (1946-1975). In dit programma worden verhaaltjes verteld en liedjes gezongen met kinderen. Hij wordt hoofd van de afdeling Jeugdprogramma's en richt in 1953 Minjon (Miniatuur Jeugd Omroep Nederland) op met medewerking van de AVRO-directie. Hij kan zo realiseren wat Herman Stok en Kees van Maasdam niet gelukt is met hun JARO.

Bij Minjon kunnen jongeren onder professionele begeleiding zelf radioprogramma's maken. Voor Minjon is Nederland in afdelingen verdeeld die plaatselijk een hiërarchie kennen gelijk aan de omroep in Hilversum. Doordat de bandrecorder bereikbaar wordt voor een grotere groep Nederlanders, is zijn Jeugdomroep groot geworden. Het groeit uit tot een kweekvijver voor de Nederlandse omroepen.

De Minjon afdelingen maken over een gekozen onderwerp een compleet programma op band. De band wordt opgestuurd naar Hilversum, alwaar het door Herman of één van zijn collega’s (Het Trio genoemd) wordt beoordeeld. Hij is streng maar rechtvaardig voor de inzendingen en laat geen moment voorbij gaan om de Minjonners te adviseren hoe het ingeleverde materiaal verbeterd kan worden.

In 1969 houdt Minjon op te bestaan en Herman vertrekt niet lang daarna (1970) naar het Opleidingscentrum voor de Omroep van de NOS (Santbergen) als Hoofd Radio Opleidingen. In de jaren tachtig komt de Minjon nog even terug op het toneel. Een poging om Minjon op televisie te brengen is niet gelukt. De daarbij behorende techniek is dan nog niet voor iedereen beschikbaar.

Herman Broekhuizen heeft vele kinderliedjes geschreven, waarvan er een aantal zo bekend zijn dat ze ten onrechte als traditionele kinderliedjes worden beschouwd. Naast eigen werk heeft Herman ook van bestaande kinderliedjes de muziek bewerkt. Herman heeft zoveel liedjes geschreven of bewerkt dat men zelfs bij de Buma de tel kwijtgeraakt is.

Bij het opleidingscentrum voor de omroep is ook Kees Schoonenberg (ex VARA) werkzaam bij de afdeling Radio Opleidingen. Samen treden ze regelmatig op als muzikale clowns voor kinderen, Kees met de fluit en Herman met accordeon. In zijn tijd bij Het Opleidingscentrum voor de Omroep heeft Herman niet alleen programmamakers, omroepers en presentatoren, maar ook technici geleerd hoe je een programma moet maken. Zijn afscheid wordt groots gevierd, Santbergen staat die dag helemaal in het teken van Herman in het onderwijs.