Gerrit den Braber

Uit B&G Wiki
Gerrit den Braber in 1975

NaamGerrit den Braber
GeborenRotterdam, 23 maart 1929
GestorvenHilversum, 3 mei 1997
FunctiesPresentator, Producent
Bekend vanDe Burgemeester is jarig, Album, Nieuwe Oogst, Rooster
Periode actiefbegin vijftiger jaren tot 1997
Werkt samen metHerman Broekhuizen, Kees de Wolf, Chris van Hoorn
Media
Audio fragmentenAudio.png
Externe infoMuziekencyclopedie.nl

Gerrit den Braber in de media
Oeuvre van Gerrit den Braber

Gerrit den Braber is een Nederlands componist en tekstschrijver.

In 1955 wordt hij tekstschrijver bij een reclamebureau. Dit doet hij tot 1960. Het lijkt hem wel leuk om ook liedjes te gaan schrijven. Daarvoor moet hij eerst examen doen bij de BUMA. Hij slaagt voor het examen en schrijft zijn eerste liedjes voor een kinderkoor. Begin van de vijftiger jaren richt hij ziekenomroep de RANO op in Rotterdam.

Met de opgedane kennis bij de ziekenomroep treedt hij in 1955 in dienst bij de AVRO waar hij van 1960 tot 1966 werkzaam is bij de afdeling jeugduitzendingen. Samen met Herman Broekhuizen en Kees de Wolf vormt hij het trio dat leiding geeft aan Minjon, de jeugdomroep van de AVRO, een kweekvijver voor omroepmedewerkers. Hij schrijft zo'n 150 hoorspelen voor de jeugd en is producent en regisseur van veel documentaires en amusementsprogramma's.

Den Braber is producer van het televisieprogramma Rooster, gepresenteerd door de Minjonners Wilco Meijer en Lonneke Hoogland en geregisseerd door Nan Wamelink. Ook produceert hij het legendarische programma Nieuwe oogst, de talentenjacht op televisie, die voor een aantal deelnemers een doorbraak wordt. André van Duin, Liesbeth List en Boudewijn de Groot zijn in Nieuwe oogst hun carrière begonnen.

Als hoofd amusement van de AVRO ziet Den Braber ook nog kans om veel liedjes te schrijven en presenteert hij de radioprogramma's De burgemeester is jarig en Album. Hij onderbreekt zijn carrière bij de AVRO om producer bij Phonogram en Polydor te worden en schrijft onder het pseudoniem Lodewijk Post Nederlandse teksten voor buitenlandse hits die, gebracht door Nederlandse artiesten, een hit in Nederland worden. In 1975 krijgt hij van de Stichting Conamus een Gouden Harp. Hij is nog altijd de meest productieve componist/tekstschrijver voor het Nationaal Songfestival met 26 composities.

Hij heeft tal van liedjes geschreven die mede om hun tekst bekend zijn geworden: Spiegelbeeld, Morgen ben ik de bruid (Willeke Alberti), De glimlach van een kind (Willy Alberti), La Mamma (Corry Brokken), Mijn gebed (DC Lewis), Sophietje (Zij dronk ranja met een rietje) (Johnny Lion), De Generaal (Lenny Kuhr), Aan de andere kant van de heuvels (Liesbeth List), Laat me alleen (Rita Hovink), Ritme van de regen (Rob de Nijs), Een roosje, m'n roosje en Sjakie van de hoek (Conny Vandenbos). Verder heeft hij onder andere de Nederlandse tekst van Hoi Pippi Langkous geschreven, en verschillende liedjes voor het Eurovisie Songfestival. De meeste van zijn liedjes zijn Nederlandstalig. Er is een belangrijk Rotterdamse muziekprijs naar hem vernoemd, de Gerrit den Braber Muzeprijs.

Den Braber heeft drie kinderen en vijf kleinkinderen met zijn eerste vrouw waarvan hij later is gescheiden om met schilderes en zangeres Thérèse Steinmetz samen te gaan wonen. Gerrit steekt al piepend en fluitend de ene sigaret met de andere aan, maar overlijdt uiteindelijk veel te jong aan de gevolgen van een herseninfarct.