Herman Kortekaas

Uit B&G Wiki
Herman Kortekaas als Kokki (1974)

NaamHerman Kortekaas
GeborenAmsterdam, 24 juli 1930
FunctiesActeur, Schrijver
Bekend vanZeg 'ns AAA, Baantjer, Peppi en Kokki
Periode actief1960 - heden
Werkt samen metSjoukje Hooymaayer, Carry Tefsen, John Leddy, Gerard (John) van Essen
Media
Audio fragmentenAudio.png

Herman Kortekaas in de media
Oeuvre van Herman Kortekaas

Zijn hele leven een clown gebleven

De clown en acrobaat

Herman Kortekaas heeft een uiteenlopende carrière. Hij is acrobaat, august clown en acteur. Zijn favoriete beroep is het clown zijn en dit doet hij het langst. Ook in zijn andere functies past hij het clown zijn toe. Kortekaas vindt liefde voor het vak belangrijk, zo vertelt hij aan Henk van der Meyden in 1966. Het vak houdt je dag en nacht bezig. Zelfs als hij ziek is, blijft hij bezig met het verbeteren van zijn personage. Kortekaas doet veel met acrobatiek, maar moet daar op zijn 49e mee stoppen omdat het te zwaar wordt.

Duo's

Herman Kortekaas werkt in het circus als hij Gerard van Essen, alias Johnny Kamé, ontmoet. Ze vormen eerst het duo De Kamés, vanaf 1972 het duo Peppi en Kokki. Kortekaas is altijd een domme august, een clown die niet heel snugger is en vaak niet veel weet. Zijn partner John Kamé speelt de man die alles beter weet. Als De Kamés zijn ze de hele wereld over gereisd. Ook zijn ze als De Kamés te gast in verschillende televisieprogramma's als Bas Boterbloem (1960) en de Gert en Hermien Show (1970). In 2010 gaat Tijd voor MAX bij Kortekaas langs in het kader van Hoe is het nu met... Kortekaas vertelt daar dat hij nog dagelijks aan Gerard van Essen denkt. Bij elk voorval op straat vraagt hij zich af wat Gerard daarvan zou maken. Begin jaren 80 is Kortekaas opnieuw de helft van een clownsduo. In het educatieve kinderprogramma Het tel en taalverhaal is hij Koko, en Henk de Vries zijn wederhelft Enrico.

Acteren

Als Kortekaas merkt dat het vak van clown en acrobaat te zwaar wordt, stapt hij over naar een beroep dat minder intensief is, namelijk acteren. In een interview met Hans van Willigenburg geeft hij aan dat hij zich vereerd voelt dat hij mag acteren, omdat hij geen opleiding tot acteur gedaan heeft. Hij speelt de rol van Jopie in Zeg 'ns AAA. Ook is hij te zien in de speelfilms Ciske de rat en Op Hoop van Zegen. Een andere belangrijke rol is die van Lowietje, uitbater van een café op De Wallen, in de serie Baantjer.

Persoonlijk

Kortekaas houdt van vissen en schilderen. Hij schildert voornamelijk portretten. Hij woont het grootste deel van zijn leven in Amsterdam en is binnen de stad regelmatig verhuisd met zijn gezin. Kortekaas heeft als laatst in Diemen gewoond. Zijn droom was altijd om aan het water te wonen in Vinkeveen, maar in Diemen zit hij naar eigen zeggen prima.