De slimste mens

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2012-heden
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreSpelprogramma
Decennia2010-2019
Lengte40'00
Mediumtelevisie
Slimste1.jpeg Slimste2.jpeg


Beschrijving

Dagelijkse quiz waarin drie bekende Nederlanders in verschillende rondes algemene kennisvragen krijgen voorgelegd. Bij de meeste rondes gaat het om associatief denken, het zoeken van trefwoorden bij de vraag ‘wat weet je van…’. De kandidaten spelen om secondes, degene met de meeste secondes op de teller wint en gaat door naar de volgende aflevering. De andere twee spelen de finale, waarin zij door het goed beantwoorden van vragen de secondes van de tegenstander kunnen weg spelen. De winnaar van de finale gaat ook door naar de volgende aflevering, waarin dan weer een nieuwe kandidaat aanschuift. In de laatste week van het seizoen spelen de beste kandidaten tegen elkaar, de uiteindelijke winnaar mag zich 'de slimste mens’ noemen. Historicus Maarten van Rossem is jurylid en levert op zijn geheel eigen wijze commentaar. De presentatie is in handen van Philip Freriks.

Makers

Presentatie Philip Freriks

Eindredactie NCRV William Hoes

Eindredactie Erik van Zwam

Productie Bernard van den Bosch

Uitvoerend producent Linda Zuidinga

Samenstelling Geert-Jan Bron

Redactie Petra Zwaan

Regie David Grifhorst; Marnix Kaart

SkyHigh TV; NCRV

Achtergrondinformatie

Het format van deze quiz is afkomstig van de Vlaamse productiemaatschappij Woestijnvis, die het programma onder de titel De slimste mens ter wereld produceert voor de Vlaamse publieke zender Eén. De quiz is in Vlaanderen zeer populair en is in het najaar van 2012 toe aan het tiende seizoen. Het succes van de quiz schuilt in de combinatie van het spelelement en de nodige dosis humor. Vaste presentator Erik van Looy stelt heel wat vragen aan de kandidaten waarbij hij zijn aanstekelijke lach al niet in kan houden. De jury (van een of meerdere personen) is niet echt bedoeld om toe te zien op correct spelverloop, maar voegt wel wat extra komedie toe. In 2011 haalt het programma regelmatig het Belgische nieuws omdat N-VA-politicus Bart De Wever zijn deelname aan de quiz belangrijker vindt dan de kabinetsformatie.

Vanwege het succes heeft men in Nederland al eerder geprobeerd het programma van de grond te krijgen, zonder succes. In 2006 probeert Talpa de quiz te vernederlandsen met Linda de Mol als presentatrice en Cees Geel als jurylid. RTL4 probeert het in 2009 met Martijn Krabbé als presentator en Vlaming Jan Verheyen als jurylid.