Het geloof, het geld en de dood van sergeant Obadiah Abdullah

Uit B&G Wiki
Periode2004
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire, Informatief
Decennia2000-2009
Lengte54'56
MediumTelevisie

Beschrijving

Het geloof, het geld en de dood van sergeant Obadiah Abdullah vertelt het verhaal van moslim Obadiah Abdullah die werkzaam is in het Amerikaanse leger. Zijn weduwe, dienstmaten en imam van de US Army vertellen over het leven van Obadiah. Op deze manier wordt er inzicht gegeven in het Amerikaanse defensie apparaat, de positie van moslim in het Amerikaanse leger en de motieven van zelfmoordenaars.

Obadiah Abdullah, oorspronkelijk Willy Joe Oliver, is een Afro-Amerikaanse man die zich in het leger laat bekeren tot de Islam. Abdullah gaat werken bij het Amerikaanse bedrijf Vinnel in Saoedi-Arabië, om zo als moslim dichter bij zijn geloof te komen. Vinnell traint namens de Amerikaanse overheid de Saoedische nationale garde. Het Al-Qaeda netwerk pleegt op 12 mei 2003 een aanslag op het Amerikaanse bedrijf Vinnell. Obadiah Abdullah komt samen met 29 anderen om het leven bij de terroristische aanslag.

De documentaire toont beelden van de zelfmoordenaars met een boodschap aan de Amerikaanse soldaten en een geluidsopname van de terroristen tijdens de aanslag. Verder zijn er beelden te zien van het bezoek van Colin Powell bij de herdenkingsdienst, de uitvaart van Obadiah Abdullah en foto’s van verschillende momenten uit het leven van Abdullah.

Het geloof, geld en de dood van sergeant Obadiah Abdullah is een documentaire die is samengesteld uit interviews, nieuwsfragmenten, videoclips van internet, radiofragmenten en foto’s. Dit maakt het een ‘synthetic’ documentaire. Deze stilistische elementen worden vaak gebruikt voor televisie journalistiek.

Makers

Regie Marije Meerman

Camera Mies Rogmans

Geluid Menno Eeuwe

Research Olaf Oudheusden

Productie Mariska Schneider, Nicoline Tania

Eindredactie Doke Romeijn, Roel van Broekhoven, Frank Wiering

VPRO

Achtergrond informatie

Het geloof, het geld en de dood van sergeant Obadiah Abdullah is uitgezonden in de actualiteitenrubriek Tegenlicht.