Het land van herkomst

Uit B&G Wiki
Periode1993
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreKunst en Cultuurprogramma
Decennia1990-1999
Lengte27'21"
MediumTelevisie


Beschrijving

Het land van herkomst is een zesdelig literaire programma dat de RVU in 1993 heeft uitgezonden op de dinsdagavond om 23.30. Elke week staan er twee schrijvers centraal die citeren uit en vertellen over hun werk rond een gegeven thema . De schrijvers die aanbod komen hebben elk een andere achtergrond.

De afleveringen bevatten naast de interviews met de schrijvers ook interviews met vrienden, familie of critici die hun mening en visie geven over de werken. Bovendien worden er ook gerelateerde foto's en beeldmateriaal vertoond. Voorbeelden zijn foto's van Gerard Durlacher van de Kristallnacht in Baden-Baden of fragmenten van het dagelijks leven in de jaren '30 en '50.

Aflevering 1: Topografie van een verdwenen landschap. In deze eerste aflevering vertellen de schrijver Frits Bernard Hotz als Herman Hendrik Ter Balkt over de herinneringen en veranderingen in de jaren '30 en jaren '50.

Aflevering 2: Oorden van verdriet. Er wordt gesproken over de jeugdervaringen tijdens de tweede wereldoorlog en de jodenvervolging van de Nederlandse Gerard Durlacher en Joegoslavische Danilo Kis en hoe dit terug komt in hun werk .

Aflevering 3: De verborgen bron. In deze aflevering bespreken Vincent Mahieu (pseudoniem van Jan Boon) en Hella Haasse de invloed van Nederlands-Indië op hun werk.

Aflevering 4: Het land van de ziel. In deze aflevering wordt er gesproken over thema's als de dood, herinneringen en geloof in de werken van de Vlaamse schrijvers Kristien Hemmerechts en Marcel Möring.

Aflevering 5: Het beeld als poort naar de wereld. De Amerikaanse schrijvers Richard Powers en James Agee vertellen over de rol van fotografie in hun werk.

Aflevering 6: Uitnodiging voor de reis. In deze aflevering spreken de Nederlandse schrijvers Bert Schierbeek en Dirk van Weelden over de fascinatie voor reizen.

Makers

Regie Henk Renou

Productie en Samenstelling Lies Janssen

Productie assistentie Casper Sikken, Wilma Verbeek

Redactie Jessica Durlacher, Willem van Toorn, Anthony Mertens

Camera Frans Wijers, Rob Hodselmans

Montage Lambert Barlo

Geluid Theo Andriessen

Muziekleader Ernst Oosterveld

Foto's Freddy Rikken, Bert Hienhuis

Commentaar Ineke Holzhaus, Krijn ter Braak, Wim Noordhoek

RVU