Het oog boven de put

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1988
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia1980-1989
Lengte90'30"
Mediumtelevisie
Hetoogbovendeputritueel.jpg


Beschrijving

De documentaire Het oog boven de put van Johan van der Keuken is opgenomen in Kerela op het platteland van India. In lange onafgebroken shots en scènes laat van der Keuken het dagelijks leven zien. Hij (is en) plaatst zich als een observerende buitenstaander. Een buitenstaander die geen commentaar geeft en geen conclusie trekt maar enkel laat zien. Deze manier van montage laat een bepaalde onzekerheid door schemeren, het roept vragen op.

De kijker ziet het dagelijks leven, traditionele rituelen en de overdracht van deze tradities op een jongere generatie, terwijl tegelijkertijd ook de invloed van de moderne (westerse) cultuur zichtbaar wordt. De documentaire bestaat uit drie verhaallijnen die door elkaar zijn verweven. In de eerste verhaallijn ziet men vooral de overdracht van tradities binnen de familie. In de tweede verhaallijn volgt van der Keuken een kleine beleggingsbankier die over het platteland in Kerela reist om zijn klanten te bezoeken. In de derde verhaallijn kijkt de camera mee achter de schermen van een leerschool van ritueel en magie. Verweven door deze drie verhaallijnen ziet men beelden van drukke straten, voorbijrijdende auto’s en bussen, en markten. Hierdoor wordt de tegenstelling tussen de tradities en de modernisering nog eens benadrukt.

Makers

Camera, regie Johan van der Keuken

Camera assistentie Jayan K.G.

Geluid Noshka van der Lely

Montage Jan Dop, Johan van der Keuken

Muziek K.B.V. Ramana Rao, R. Lakshminarayanan

Mixage Pjotr van Dijk (Studio JPS)

Vertaling Jayan K.G., Dick Plukker, G. Venu

Productie Johan van der Keuken, Noshka van der Lely

Productie assistentie Jayan K.G.

IKON, Westdeutscher Rundfunk Köln

Achtergrondinformatie

Bij de premiere in 1988 tijdens het filmfestival Brussel ontvangt de documentaire Het oog boven de put de ‘Grand Prix’.

In 2001 overlijdt Johan van der Keuken aan de gevolgen van kanker. Hij is een veelbewogen filmmaker, fotograaf en schrijver. Hij wordt vooral geroemd om zijn persoonlijke manier van filmen en monteren.