Hier luchthaven Schiphol

Uit B&G Wiki
Periode1938
Beschikbaar in archief[1]
Genreopdrachtfilm, documentaire
Decennia1930-1939
Mediumbioscoop

Schiphol 2.jpg Schiphol 4.jpg


Beschrijving

De gemeente Amsterdam en de KLM hebben als eigenaar en gebruiker van de luchthaven Schiphol groot belang bij de promotie van het belangrijkste vliegveld van Nederland. Zij besluiten de productie van een film uit te besteden aan de Nederlandsche Vereeniging voor Cultureele Films, waar David van Staveren de voorzitter van is. In mei 1937 neemt het bestuur van de vereniging het besluit de opdracht aan Visie Film te verstrekken.

Max de Haas regisseert de Schiphol-film en huurt de diensten van cameraman Otto van Neijenhoff in. De opnamen voor de film worden niet alleen op de luchthaven zelf gemaakt, maar ook op locatie in de Europese steden waarmee de KLM lijnverbindingen onderhoudt. Hiervoor moet een ingewikkeld werkschema worden opgesteld. Max de Haas wil de bekende vliegerschrijver A. Viruly graag bij de film betrekken. Het personeel van de luchthaven en de KLM speelt ook mee, natuurlijk als zichzelf.

In februari 1938 gaat de film onder de titel Hier Luchthaven Schiphol in première. De film wil de toeschouwers een kijkje achter de schermen van de luchthaven bieden en ze vertrouwd maken met het vliegen als moderne vorm van transport. In de film wordt veel aandacht besteed aan details: de douanier die een pluisje van zijn kostuum haalt en het wegblaast, de vader die vol ongeloof op de vraag van zijn zoontje antwoordt: ‘Malmö? Dat bestaat niet!’, of de kelner van het terras die bij de meteo hoort dat er slecht weer op komst is en prompt de kleedjes binnenhaalt.

In de film zijn prachtige beelden van Nederland uit de lucht en van KLM’s Europese bestemmingen te zien. De muziek van Cor Lemaire verrijkt de filmbeelden. De belangrijkste boodschap van Hier Luchthaven Schiphol is dat de mens de natuur de baas kan zijn omdat hij complete controle over de techniek heeft. De film eindigt daarom met de geslaagde landing van een vliegtuig, ondanks laaghangende bewolking en slecht zicht.

Makers

Regie Max de Haas

Montage Joris Ivens

Camera Otto van Neijenhoff

Productie Visie Film

Muziek Cor Lemaire

Opdrachtgever Nederlandsche Vereening voor Culturele Films namens de KLM en de Gemeente Amsterdam