Hollands Amerika

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2003
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genredocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte118 minuten
Mediumtelevisie


Beschrijving

Hollands Amerika is een driedelige documentaire over Nederlandse emigranten in de VS en Canada.

In de tweede aflevering wordt het Almelose Familietheater Groep Holland van Ine van der Vorst en haar zoon Eric Graumans gevolgd. Het is een rondreizend gezelschap dat voorstellingen verzorgt voor Nederlandse clubs in de VS en Canada.

De theatergroep, bestaande uit de leiding en de acteurs Henk, John, Katharina en Sanne, wordt gevolgd tijdens de strak geplande, vermoeiende tournee van het blijspel Made in Holland. Tijdens de tournee ontstaan allerlei stressvolle situaties zoals in een theater in Orlando wanneer de technische faciliteiten onvoldoende zijn voor de voorstelling. Na de aanslagen van 11 september 2001, waarbij ook Nederlanders omkwamen, heerst een neerslachtige stemming in de culbs waar de theatergroep optreedt. Er wordt daar dan ook veel over gesproken onder de leden van de theatergroep zelf en de bezoekers. Naast alle ellende is er veel ouderwetse gezelligheid te zien onder de bezoekers die onder de voorstelling kunnen genieten van oer Hollandse lekkernijen als kroketten. Vervolgens wordt Frank Don geïnterviewd over zijn krokettenfabriek in Amerika en in hoeverre het een succes is.

Tijdens een voorstelling komt de Hollandse winkel van oud-voetballer Hans Middelhoven aan de orde. Hij verteld over zijn winkel en over het feit dat hij na achtendertig jaar nog steeds heimwee heeft. Ook verteld hij dat hij van plan is terug te gaan naar Nederland als hij gepensioneerd is. Daarnaast is een veel besproken onderwerp onder de bezoekers aan de voorstelling dat van de nostalgie. Met elkaar herinneringen opdoen over de tijd dat zij allemaal nog in Nederland woonden. In de documentaire worden een paar interviews afgenomen.

Makers

Samenstelling, regie Gerald van Bronkhorst, Hans Wynants

Camera Gerald van Bronkhorst

Geluid Hans Wynants

Montage Brian Ent

Geluidsnabewerking Mark van Aggele

Eindredactie Ger van Dongen, Jelle Peter de Ruiter

NCRV

Achtergrond informatie

Deze driedelige documentaire over emigranten in de VS en Canada is uitgezonden in het kader van Dokument van de NCRV.