Hoogfrequent versterkermodule

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
[[Image:|center|thumb|250px|]]
NaamHoogfrequent versterkermodule
Vervaardigd door
In gebruik vanaf
In gebruik tot
Gewicht

Het actieve element van deze HF versterkermodule is een penthode EF5 of EF6. Het ontwerp is het sluitstuk van een reeks artikelen die onder de titel “Van voren af aan” in het blad Radio Expres verschijnt in het eerste bezettingsjaar van de Tweede wereldoorlog (1940). De artikelen beogen een brede groep van –potentiële- zelfbouwers kennis te verschaffen om een omroepontvanger te bouwen. De onderliggende gedachte is dat de radio in oorlogstijd een belangrijke rol speelt bij de nieuwsvoorziening, vooral de BBC, Radio Oranje als tegenhangers van de Duitse propagandazender Radio Bremen. Er is nog veel materiaal uit afgedankte apparaten te koop voor de amateur die aan de slag gaat. In artikelen van RE wordt uitvoerig ingegaan op het zelf construeren van goede afgestemde kringen en op de aloude kristalontvanger waarmee men onafhankelijk van het lichtnet kan blijven ontvangen. Voor luidsprekerweergave kan het kristaltoestel worden uitgebreid met een steile eindpenthode. Deze opzet leent zich voor de selectieve ontvangst van nabijgelegen Nederlandse zenders.

Het hier beschreven object is gebouwd op een BESRA universeel chassis en is uitgerust met een m-CORE spoelstel type 802/852 van de firma AMRO en een afgeschermde duo-condensator van het merk ‘JB’ (Jackson Bros).

De bouw is slordig gedaan. De buis en bijbehorende buisvoet ontbreken. Aan de linkerzijde van het chassis bevindt zich een 4-pens opbouwlampvoetje waarvan het doel niet duidelijk is. Hetzelfde geldt voor de met de linkernop bedienbare potentiometer. De gebruikte onderdelen zijn zeer specifiek en zijn waarschijnlijk niet beschikbaar geweest voor de doorsnee amateur. Er zijn veel afschermmaatregelen genomen om het bij hoogfrequentversterken beruchte genereren tegen te gaan.