It's the end of tv as we know it

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2000
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genredocumentaire
Decennia2000-2009
Mediumtelevisie


Beschrijving

Een documentaire in het kader van Rooksignalen van de Nieuwe Wereld. Onderzocht wordt de opkomende digitale revolutie en zijn impact voor de huidige televisiecultuur. Middels interviews met ervaren als zowel beginnende namen uit de Amerikaanse internet- en mediaindustrie worden er vragen over de status van quo van de digitale revolutie en het gevaar voor de huidige televisiecultuur beantwoord. Centraal staat de geveinsde dreiging dat door de digitale revolutie de media geen democratisch communicatiesysteem meer vormen, maar dat de communicatie en politieke systemen aan de consument worden opgelegd.

Makers

Samenstelling, regie & research: Femke Wolting, Bruno Felix

Productie: Odette Toeset

Eindredacteur: George Brugmans, Frank Wiering

Uitgezonden door de VPRO binnen de documentaireserie De Nieuwe Wereld

Achtergrondinformatie

Deze aflevering behoort tot een tweedelig geheel waarin de opkomende digitale revolutie onder de loep wordt genomen. Deze documentaire is geproduceerd onder de overkoepelende organisatie De nieuwe wereld. Dit programma ziet de maatschappij als getekend door een enorme ontwikkeling van netwerken. Dit heeft voordelen met betrekking tot zijn grenzeloosheid, maar ook nadelen als etnisch nationalisme en religieus fundamentalisme. Deze tegenstelling creeeren een situatie waarin men zijn eigen identiteit en mediacultuur moet herdefiniëren. DNW besteed aandacht aan dit proces. Er worden documentaires gemaakt over de snelheid van de informatietechnologie, de globalisering en daarnaast ook maatschappelijke fenomenen als de aanslagen van 11 september. In april 2001 werd de laatste aflevering van De Nieuwe Wereld uitgezonden, daarna werd de serie opgevolgd met Tegenlicht. Naar aanleiding van deze documentaire is een debat gestart in De Balie in Amsterdam. Besproken werd de toekomst van de televisie na de versmelting met het internet. Christian Anthony van Quokka Web TV, Michael Comish van Atomfilms.com, Manuel Kohnstann van UPC, Peter Schrurs, directeur VPRO en Fons van Westerloo, directeur SBS6/Net 5 en staatssecretaris Rick van der Ploeg waren hierbij aanwezig. Verschillende omroepen werden door Van der Ploeg opgeroepen zich open te stellen voor de digitalisering.

Femke Wolting en Bruno Latour zijn samen het brein achter deze documentaire. Ze werken samen in het bedrijf Submarine. Submarine is een Amsterdams productiebedrijf, dat documentaires en nieuwe media producties tracht te realiseren. Er worden onder andere animatieprojecten, internetgames en documentaires geproduceerd.