Jaap Bax

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamJacobus Laurens (Jaap) Bax
GeborenRotterdam, 13 februari 1926
Gestorven-, 19 augustus 2017
Functiessportverslaggever
Bekend vanLangs de lijn
Periode actief1966-1997
Triviawethouder 's-Gravenzande, waarnemend burgemeester Maasland, voorzitter NVSH


Bestuurder met een heel plezierige vrijetijdsbesteding

Hoe het begon

Jaap Bax volgt de opleiding tot gymnastiekleraar. Hij is verknocht aan de voetbalsport. Als scheidsrechter komt hij via Ad van Emmenes bij de radio terecht. Hij wordt sportverslaggever, op zondagmiddag, onder Bob Spaak bij de VARA. Als in 1967 de NOS start met het sportprogramma Langs de lijn is Bax er vanaf het begin bij. Ruim dertig jaar zal hij voor dit programma de wedstrijdverslagen verzorgen. Hij is ook de man van het zaterdagmiddagvoetbal, waarvan hij verslag doet voor de NCRV op, toen nog, Hilversum 3 in NCRV-Sportshow/NCRV-Zaterdagsport.

Ervaringen

Hoogtepunt in zijn carrière is ongetwijfeld de wedstrijd van Ajax om de Wereldbeker tegen Independiente in Argentinië. Met spelers, verslaggevers en publiek allemaal in een vliegtuig richting Argentinië. Ook de Engelse Cupfinals in Wembley waar hij jaarlijks verslag van doet zijn bijzonder voor hem. De verslaggeving laat hem veel van de wereld zien. Hij vertelt erover in een interview in 2017 ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van Langs de lijn. Hij omschrijft zijn werk als radioverslaggever als 'heel plezierige vrijetijdsbesteding'.

Vakmanschap

Bax heeft altijd een verrekijker bij zich om toch vakkundig en feitelijk verslag te kunnen doen van onduidelijke spelsituaties. Daarnaast neemt hij zijn commentaar altijd op een cassettebandje op, om na te luisteren en van te leren. Hij is kritisch op zichzelf. Ook is hij technisch vrij vooruitstrevend. Zodra de mogelijkheid zich aandient gaat hij met eigen apparatuur op stap en sluit die in de stadions vakkundig aan. Op het moment dat Bax dat al aandurft is het voor verslaggevers nog zeker geen gewoonte zonder technicus op stap te gaan. Aldus Govert van Brakel, die bij het overlijden van Bax in een blog herinneringen aan hem ophaalt.

Leven buiten de radio

Dat Bax het radiowerk typeert als vrijetijdsbesteding komt omdat hij daarnaast bestuurder is. Hij werkt als topambtenaar in Den Haag, is gemeenteraadslid in 's-Gravenzande en later ook wethouder in die plaats. Hij wordt zelfs waarnemend burgemeester in Maasland. Daarnaast geeft hij vele jaren leiding aan de vereniging voor scheidsrechters, de CVOS, en de NVSH. Ook is hij jarenlang bestuurder van de WOS, de lokale omroep voor het Westland.

Bron: - http://www.spreekbuis.nl/blog-govert-van-brakel-jaap-bax-1926-2017