Jaap Burger

Uit B&G Wiki
Jaap Burger ( bron:fotocollectie Beeld en Geluid)

NaamJaap Burger
GeborenWillemstad, 20 augustus 1904
GestorvenWassenaar, 19 augustus 1986
FunctiesOmroepbestuurderer
Bekend vanVoorzitter VARA
Periode actief1949-1966


Mastodont met een nogal hoekig karakter.

Jeugd

Jaap Burger wordt op 20 augustus 1904 in het Noord-Brabantse Willemstad geboren. Zijn vader is kolenhandelaar. Na de middelbare school gaat Burger rechten studeren in Amsterdam. Zijn oorspronkelijke christelijke overtuigingen ruilt hij in die tijd in voor die van de socialisten. Hij wordt lid van de SDAP en komt ook in aanraking met de VARA. Hij verricht enkele juridische had- en spandiensten

Tweede Wereldoorlog

Na een tijd in het verzet te hebben gezeten, vlucht hij in 1943 naar Londen. Hij wordt al snel opgenomen in de kringen rond Koningin Wilhelmina en op haar voorspraak wordt hij minister zonder portefeuille in het oorlogskabinet onder leiding van Gerbrandy. Doordat hij slecht kon opschieten met Gerbrandy wordt hij ontslagen als minister.

Na de oorlog

De politiek blijft Burger trekken. Hij blijft er tot in de jaren '70 een belangrijke rol in spelen. Tot 1962 als kamerlid en daarna in allerlei functies. Zo maakt hij furore door als formateur in 1973 het kabinet den Uyl tot stand te brengen. Het in die tijd van polarisatie een kabinet te maken van christelijken en socialisten mag een huzarenstuk worden genoemd.

VARA

Burger is tot nu toe de langstzittende voorzitter van de VARA. Van 1949 tot 1966 geeft hij leiding aan een bestuur dat de glorietijd van de VARA vormgeeft. Hij heeft duidelijke opvattingen, maar is geen mens van bevlogen idealen, iets wat aanleiding geeft hem te typeren als een bonkige, licht onbehouwen man. De socialistische idealen zijn volgens Burger alleen te bereiken door machtsposities te creëren. Een goed georganiseerde omroep kan daarin een voorname rol spelen. Hij is tegen een nationale omroep.

Als de VARA moeite heeft met het vinden van een nieuwe voorzitter komen ze als snel bij Burger uit. Voordeel is dat hij in de tweede kamer zit, maar sommigen vinden dat hij dan misschien te weinig tijd aan de VARA kan besteden. Nadat hij met minder salaris genoegen neemt en in Hilversum gaat wonen, wordt hij in 1949 voorzitter. Tot in 1966 blijft hij deze functie bekleden.

De ongekende bloei die de VARA in die tijd doormaakt is mede te danken aan zijn mede-bestuursleden Jan Broeksz, Jan Willem Lebon en Jan Willem Rengelink. Deze vier zorgen ervoor dat de positie van de VARA in het omroepbestel cruciaal is.

In november 1965 kondigt Burger zijn terugtreden als voorzitter aan. Hij zal worden opgevolgd door Jan Broeksz. Op 1 mei 1966 is het zover. In zijn afscheidsspeech verwoord hij zijn drijfveren: Hij stelt dat de VARA meer wil dan ‘de mensdieren maag- en tijdvulling geven', want in de wereld ‘schreien de noden van klassen en rassen nog ten hemel'."(bron:www.biografie.vara.nl)

Laatste periode

Na zijn aftreden treedt hij toe tot de Raad van Staten en zal in 1973 nog zijn huzarenstuk verrichten, de vorming van het kabinet den Uyl. Hij overlijdt op 19 augustus 1986 in Wassenaar.