Jan Stoeckart

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamJan Stoeckart
GeborenAmsterdam, 3 november 1927
GestorvenHilversum, 13 januari 2017
Functiescomponist, musicus
Bekend vanVroege vogels, de tune van Floris
Periode actiefjaren 80
Triviawerkte onder pseudoniemen Jack Trombey en Julius Steffaro

Jan Stoeckart in de media
Oeuvre van Jan Stoeckart

Musicus

Stroeckart speelt in het Barok Trombonekwartet en is als zodanig geregeld op de televisie te horen. Ook is hij 23 jaar lang trombonist bij het NOS Promenade Orkest. Op 1 januari 1974 verlaat hij dit orkest om zich volledig op het componeren te kunnen storten. In 1982 behoort hij tot de begeleidingsgroep van het team dat Nederland op het Knokke Songfestival vertegenwoordigt.

Componist

Stoeckart is een succesvol componist van muziek en tunes van televisieseries en films. Hij werkt ook veel onder pseudoniem. Onder het pseudoniem Julius Steffaro componeert hij de tune van de jeugdserie Floris, van alle sinterklaasmusicals van Mies Bouhuys en in opdracht van de VPRO maakt hij een nieuwe versie van de Roverssymfonie. Ook de muziek van Wat zien ik en Geen paniek zijn van zijn hand. Daarnaast schrijft hij orkestwerken voor het Promenade Orkest en het Metropole Orkest. Onder het pseudoniem Jack Trombey maakt hij het nummer Eye level, de herkenningsmelodie van de Britse detectiveserie Van der Valk, die zich in Nederland afspeelt. De tune wordt in Engeland uitgebracht als single en wordt een nummer 1-hit.

Muzieksamensteller

In de jaren 80 is Jan Stoeckart werkzaam bij de VARA als producent en als regisseur. Daarnaast is hij muzieksamensteller voor het radioprogramma Vroege vogels. Ook zit hij niet stil als componist: voor de 250e uitzending van het radioprogramma Für Elise maakt hij een arrangement van het gelijknamige muziekstuk.