Jan Willem Doorenbos

Uit B&G Wiki
JanWillemDoorenbos.JPG

NaamJan Willem Doorenbos
Geboren, 1949
Functiesproducent
Bekend van
Periode actief1980 - heden
Werkt samen metWillem van den Berg, Ron van Roon
Externe infoThe Frame Holding

Jan Willem Doorenbos in de media
Oeuvre Jan Willem Doorenbos

Jan Willem Doorenbos werkt in het begin van de jaren tachtig als journalist bij de Nieuwe Revu als redacteur voor de Veronica maandelijkse zondag avond talk show de Hoezo?Show (1982).

Hij maakt samen met ontwerper Carlo Delbosq een van de eerste computer generated leaders op een computer (de Digital PDP) van de astronomen in Groningen (waaronder Dr. Seth Shostak, nu astronoom op zoek naar buitenaards leven met SETI). Dat is de leader voor de Mid-Lotto Live met Johnny Kraaijkamp van de VARA (1984) en deze bestaat uit een combinatie van computer graphics en live-action.

In Groningen worden de animatie data met een framebuffer van de astronomen gerenderd en uiteindelijk op computer tape gezet. De framebuffer van de astronomen is aangeschaft om de data van de Westerbork radio telescoop zichtbaar te kunnen maken. Vervolgens wordt die data tape weer ingelezen bij een systeem in Amsterdam dat gekoppeld is aan een BCN machine, die single frame wordt aangestuurd. Doordat die BCN machine pre-roll nodig heeft, is dat een bewerkelijk proces en gaat het ook een paar keer mis. De op die manier verkregen PAL video BCN heeft in de computer al een bluekey kleur meegekregen en op die bluekey wordt de live action ingemixed.

Bij de Midlotto Live hebben ze ook een eindspel en dat wordt gemaakt met een endoscoop van de bouwkunde faculteit in Delft, die door een maquette van Hilversum gaat. De maquette is door de decor afdeling van het NOB prachtig gemaakt. Het video signaal uit de endoscoop wordt via een straalverbinding naar Hilversum geseind, zodat de kandidaten live de commando's kunnen geven om de weg in Hilversum te vinden. De PTT (KPN nu) heeft destijds nog maar heel weinig straal-wagens en er ontstaat een groot probleem, wanneer de Elfstedentocht een dag na de live uitzending wordt geschaatst. De straal-wagen is toen maar net op tijd vanuit Delft in Friesland aangekomen.

Daarna wordt Doorenbos importeur van de Cubicomp, een redelijk betaalbare computer voor digitale beeldbewerking. De VPRO koopt de Cubicomp voor de vaste ontwerper Willem van den Berg en de grafische afdeling van de NOS schaft er ook een aan. Op de Cubicomp is bijvoorbeelde de NOS huistijl van de NOS in 1986 gemaakt door ontwerper Ron van Roon. Verder koopt ook Arthur Valkiezer, de commerciële concurrent van de NOS grafische afdeling de computer.

Als de Cubicomp niet meer krachtig genoeg blijkt, koopt Doorenbos als eerste in Nederland een Silicon Graphics machine met TDI software. Daarmee zijn heel veel leaders geproduceerd, zoals die voor het NOS journaal, stationcalls voor de KRO, VARA, en diverse programmaleaders. Van 1987 tot 1990 is hij directeur van Digital Visuals BV en richt zich met dit bedrijf op productie en faciliteiten voor digitale media. Digital Visuals heeft bijvoorbeeld ook de eerste Quantel Graphics Paintbox op het vasteland van Europa.

Vanaf begin jaren negentig houdt Doorenbos zich bezig met internet en marketing.