Ron van Roon

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamRon van Roon
GeborenMontreal (Canada), 1953
FunctiesGrafisch ontwerper
Bekend vanNOS-televisievormgeving
Periode actief1982 - ?
Werkt samen metFrans Lases, Jan Willem Doorenbos, Stephen Emmer
Externe infoStudio Van Roon

Ron van Roon in de media
Oeuvre Ron van Roon

Ron van Roon is geboren in Montreal en woont de eerste tien jaar van zijn leven in Canada. Hij in studeert in Nederland aan de Rietveld Academie in de richting Vrije Grafiek. Zijn eerste aanraking met het maken van televisie is als acteur in een reclame spotje voor een frisdrank merk. Daarna werkt hij free-lance als grafisch ontwerper voor bladen als Avenue en reclamebureau's, ontwerpt hij omslagen voor de VPRO-Gids en illustraties voor NRC Handelsblad.

Hij komt in mei 1981 bij de grafische afdeling van de NOS werken. Tot dan is er op die afdeling al jaren geen nieuwe ontwerper meer bijgekomen. Er zijn twee plaatsen beschikbaar en op de vacatures komen 180 reacties binnen. De nieuwe ontwerpers, zoals Ron van Roon en Carlo Delbosq zijn sterker geneigd om mee te gaan in de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van video en digitale beeldbewerking.

Van Roon's ontwerpen vallen op in positieve zin. Als ontwerper creeert hij het gezicht voor programma's als Haagse bluf, Het korte spel, 5 minuten bedenktijd, BV Nederland en Films & fans.

In 1984 komt Van Roon muzikant Stephen Emmer tegen. Van Roon is dan bezig met het ontwerp van een leader voor het programma Kwartslag en op zoek naar eigentijdse muziek. Hij vraagt Emmer om een tune te componeren. Het is Emmers eerste opdracht voor televisie en hij maakt er vanaf dan zijn specialiteit van.

Een van de grootse opdrachten waar Van Roon aan heeft gewerkt als ontwerper is de nieuwe huisstijl van de NOS op televisie. In 1986 komen deze stationcalls met muziek van Joop Stokkermans voor het eerst op de televisie. Het maken van deze stationcalls neemt zo'n twee volle weken in beslag op de Cubicomp (de eerste computer voor digitale driedimensionale beeldbewerking en productie). Van Roon, technicus Michiel van Dam en adviseur Jan Willem Doorenbos werken samen aan de uitwerking van het ontwerp op de computer en het combineren van de graphics met live-action beeld door middel van chroma-key.

Van Roon werkt tot 1986 bij de NOS. De afdeling is in die tijd al druk met reorganisaties en stroomlijning van het werkproces. De ontwerpers moeten in -van bovenaf- samengestelde teams gaan samenwerken. Van Roon ziet dit niet zitten en gaat weer free-lancen, bijvoorbeeld voor TV DITS, Pieter van Huystee en Johan van der Keuken. Daarna werkt hij voornamelijk als grafisch ontwerper. Hij is gespecialiseerd in boekomslagen, affiches en cd covers.