Jongens onder mekaar

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1998
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia1990-1999
Lengte49'38
Mediumtelevisie


Beschrijving

Jongens onder mekaar gaat over de vriendschap tussen mannen en brengt daarom verschillende soorten vriendschappen in beeld. Er wordt daarbij gekeken naar hoe deze vriendschappen zijn ontstaan en of ze stand zouden houden als bijvoorbeeld de gezamenlijke hobby is verdwenen. De rode draad in de documentaire is de vriendschap, deze wordt toegelicht door de psycholoog Nico van Oosten.

Als eerste wordt een groep mannen in beeld gebracht die regelmatig met elkaar gaan vogels kijken. Met deze hobby is de vriendschap begonnen, toch zouden ze zich niet kunnen voorstellen dat de vriendschap over is wanneer er van een gezamenlijke hobby geen sprake meer is. Naast de groep vrienden die samen vogels kijken, worden er voorbeelden aangehaald van vriendschappen binnen een Solex-club, gehandicapte vrienden die elkaar al vanaf de basisschool kennen, een hechte vriendschap tussen een Nederlandse man en een Turkse man en mannen die samen schaken.

Psycholoog Nico van Oosten is van mening dat de vriendschap tussen mannen vooral gaat om acceptatie en vertrouwen. Voor mannen is het echter belangrijk dat ze iets met elkaar te doen hebben, een gezamenlijke bezigheid. Dit geldt voor vrouwen veel minder. Zanger Henk Westbroek is echter van mening dat vriendschap een illusie is, dit wordt hem gevraagd naar aanleiding van zijn bekende nummer: Vriendschap. Hij zegt dat de vriendschappen komen en gaan, het is maar net of de behoefte er aan is.

Al met al wordt de conclusie getrokken door verschillende vrienden en de psycholoog Nico van Oosten: een vriendschap is niet omdat het leuk is, maar ondanks alles wat we hebben meegemaakt zijn we vrienden.

De film is uitgezonden in het kader van de documentaireserie Werelden van de IKON.

Makers

Samenstelling en regie: Yvonne Feller

Camera: Albert van der Wildt en Willem Hesusius

Geluid: Hugo Helmond en Arnold Vogel

Montage: Peter Middendorp

Productie: Yvonne Feller, Jurgen van Uden en Guuske de Vree

Eindredactie: Wessel v.d. Hammen

Achtergrondinformatie

Het nummer ‘Vriendschap’ is van de band Het Goede Doel, hierin zingen zij over dat vriendschappen niet voor eeuwig zijn. De tekst benadrukt dat vriendschappen beginnen en eindigen. Vervolgens ken je weer nieuwe vriendschappen. Het nummer komt van het debuutalbum ‘België’.