Kindernet

Uit B&G Wiki
KinderNet logo (1988)

NaamKinderNet
Oprichting1 november 1987
4 april 2011 (doorstart)
Opheffing31 december 2004
31 oktober 2013 (doorstart)
Omroep Statuscommerciële omroep
Triviaallereerste Nederlandse commerciële televisiezender
Aanvullende informatieTelevisievormgeving
KinderNet in jaartallen


Telecable Benelux B.V.

KinderNet is de allereerste Nederlandse commerciële satelliet-kinderzender opgericht door Dennis Livson. In 1983 begint hij samen met Jos Kaandorp zijn bedrijf genaamd Telecable Benelux B.V. als producent en distributeur voor kinderprogramma's. Daarvoor werkt hij als producent en programmamaker in Finland. Het bedrijf Telecable Benelux BV heeft ook dochterbedrijven in Amerika, Spanje, Duitsland en Japan. De tekenstudio in Japan heeft een omzet van 40 miljoen gulden. Onder leiding van Tony Dirne wordt voor elke tekenfilm een team samengesteld van wie de stemmen goed overeen komen met het uit te beelden personage. Dit zijn tekenfilms als Dommel, Boes, Alfred J. Kwak en Star Street. Na verloop van tijd heeft Telecable Benelux BV een grote ervaring op het gebied van Nederlandse nasynchronisatie van tekenfilms. Al worden er ook producties aangekocht. Daarmee ontstaat het idee om voor het Nederlandse publiek een kinderzender te starten.

Kindernet fragment (1988)

Dennis Livson loopt in 1986 al met het idee rond om een kinderzender te starten omdat er programma's worden uitgezonden met geweld door andere omroepen (He-Man, MASK, Transformers). Een 'kindernet' moet volgens Livson inspelen op de wereld van het kind, maar het mag de ouders niet afschrikken. Het doel is het aanbieden van zogenaamde geweldloze kinderprogramma's, om evenwicht te bieden tegen de kinderprogramma's waarin tamelijk veel geweld in voorkomt.

De investering in de eerste Nederlandstalige kinderzender via de sateliet bedraagt ƒ10 miljoen gulden. Kindernet wordt financieel gesteund door W.H. Smith and Son: een Britse winkelketen, Fuji Eight: een Japanse onderneming met belangen in de communicatieindustrie en eigenaar van een televisiestation, Banque Paribas en de handelmaatschappij Mitsu.

In 1990 bundelen Livson en W.H. Smith, de twee belangrijkste aandeelhouders, hun belangen in een nieuw bedrijf: Media Holding Benelux BV. Na iets meer dan een jaar wordt het bedrijf op initiatief van de aandeelhouders weer opgesplitst.

De rol van Dennis Livson voor KinderNet houdt op in 1992, behalve dat Telecable nog enkele jaren programma's aanlevert. De totale investering in KinderNet en Sportnet, de eerste twee commerciële zenders, is ongeveer ƒ30 miljoen gulden. Telecable Benelux BV wijzigt haar naam in 1994 in Telescreen en in 1998 neemt Palm Plus Producties het over. Tegenwoordig is Telecable Benelux nog steeds actief, voornamelijk als eigenaar van de rechten over de programma's, welke nog steeds worden verspreid door het Hilversumse Telescreen BV.

De programma's

De eerste uitzending van Kindernet is op dinsdag 1 maart 1988 via de satelliet en kabel. Dagelijks van 07:00 tot 10:00 uur zijn er kinderprogramma's te zien voor de jeugd tot dertien jaar. Kindernet zend uitsluitend geweldloze programma’s uit zodat kinderen verantwoord, veilig en alleen naar de televisie kunnen gaan kijken. Aanvankelijk luidt de slogan Kindernet, voor net uit bed. Dat wordt echter veranderd in Het programma waar u uw kinderen met een gerust hart alleen bij kunt laten om de kritiek op ochtendprogrammering voor kinderen tegen te gaan.

Kinno (mascotte van Kindernet) deelt de presentatie met Toytoy (mascotte van de Intertoys), december 1999

De programma's die op KinderNet te zien zijn worden in het Nederlands nagesynchroniseerd. Tekenfilms als Boes, Dommel, Alfred J. Kwak en Star Street zijn geproduceerd door Dennis Livson. Leontien Ceulemans is van 1988 tot 1997 de stem (voice-over) van Kindernet.

Dagelijks wordt er tussen 07:00 en 10:00 uur een strak horizontaal programmaschema gehanteerd. Om 07:00 uur een aflevering van De Smurfen gevolgd om 07:30 uur door De Familie Robinson en daarna om 08:00 uur door een half uur gevarieerde programma's voor de kleintjes. Dit zijn simpele geanimeerde programma's als Tik Tak, korte liedjes, goocheltrucs en dergelijke.

Om 09:00 uur van maandag t/m vrijdag een aflevering uit de serie Er was eens…de mens gevolgd om 09:30 uur door een documentaire. Die kan gaan over uiteenlopende zaken als natuur, techniek en beroepen. In het weekend vervallen de informatieve programma's omdat de kinderen vrij zijn van school. Er worden humoristische en spannende series geprojecteerd, voornamelijk zogenaamde ‘live-action’ series. Dit zijn programma's als Bassie en Adriaan, Skippy en De Verborgen Vallei.

Abonnement en reclame

Omdat Kindernet in het begin geen reclame uitzendt geven de kabelexploitanten Kindernet door voor een bedrag van veertig cent per maand per abonnee. Dit bedrag wordt aan de abonnees doorberekend. Kindernet ontvangt dan de vergoeding via de kabelexploitant. Veel autoriteiten bieden veel weerstand, aangezien zenders achter de decoder, zogenaamde betaalkanalen en commerciële televisie, verboden zijn in Nederland. Om die reden gaan ze naar Luxemburg. Het team achter het Luxemburgse Kindernet is Nederlands, ook zijn ze verantwoordelijk voor de marketing. Uiteindelijk krijgt Kindernet 70% dekking in Nederland. In het begin van de jaren ’90 wordt afgestapt van dit concept.

Satelliet en kabel

Kindernet is te zien via de Intelsat 5 satelliet. De transponder wordt gedeeld met twee andere televisiekanalen: Lifestyle (10:00-16:00) en Screensport (16:00-01:00). De frequentie is 11,175 GHz horizontaal, 27,5 graden oost.

Ook is Kindernet op een bescheiden schaal in de beginperiode op een aantal plaatsen op de kabel te zien: Rijswijk, Zwolle, Apeldoorn, Texel en Luxemburg. Begin jaren ’90 neemt de populariteit van Kindernet flink toe. Dit is de reden dat vele kabelmaatschappijen Kindernet gaan doorgeven via het Belgische BRTN TV1 of TV2 kanaal.

De laatste jaren

In 1995 komt er een nieuw televisiestation op het kanaal van Kindernet, VTV. Vesta TV een initatief van Jan-Willem Bult, gaat vanaf oktober 1995 programma's verzorgen voor de vrouwelijke kijkers. Hiermee wordt de uitzendtijd van Kindernet ingekort tot 09:30 uur, in plaats van de gebruikelijk sluitingstijd van 10:00 uur. De vaste presentatrice van Vesta TV is Léonie Sazias. Na één seizoen wordt Vesta TV stopgezet.

Vanaf 1 augustus 2000 is Kindernet te zien op de zender NET5. De programma's worden uitgezonden tussen zeven uur 's ochtends en drie uur ’s middags. In 2001 neemt MTV Networks (onderdeel van Viacom) Kindernet over waardoor vanaf september 2002 het kanaal wordt gedeeld met Veronica. In maart 2003 wordt de zender hernoemd naar Nickelodeon: een merk afkomstig uit de Verenigde Staten. De naam Kindernet is alleen nog te zien in een peuterblok maar wordt al gauw veranderd in Nick Jr.

In oktober 2010 wordt bekend gemaakt dat de naam en zender Kindernet weer terug komt. Vanaf 4 april 2011 herintroduceert Nickelodeon de naam Kindernet en deze heet dan ook voluit Nickelodeon: Kindernet. Het is een samenwerkingsverband met Studio 100 en MTV Networks. Van 06:00 tot 15:00 zijn er nostalgische tekenfilms te zien op de frequentie van Comedy Central. Georgina Verbaan spreekt de verbindende teksten in tussen de programma's door. Met afwisselend succes kwam de laatste uitzending op 31 oktober 2013.